Nasveti

Iz babičine shrambe: Hladna jogurtova juha

Metka McCully Žigon
10. 7. 2023, 07.00
Deli članek:

Slovenci hladnih juh nismo vajeni, v bolj vročih deželah pa so zelo priljubljene. Spomnite se le na špansko paradižnikovo juho – gaspačo. Tokratna zelenjavno-jogurtna juha je osvežilna ter vsebuje veliko mineralov in drugih hranil. Sama je nikoli ne dam še dodatno hladit v hladilnik, ker nikoli ne jem ali pijem mrzlih stvari, z izjemo sladoleda seveda. Recept: METKA MCCULLY ŽIGON foto: SHUTTERSTOCK

Shutterstock
Hladna jogurtova juha

Tudi po tradicionalni kitajski medicini ni priporočljivo jesti mrzle hrane. To juho jemo hladno, brez kuhanja, sobne temperature. Kdor želi, pa si jo lahko še dodatno ohladi tako, da jo za pol ure do eno uro da v hladilnik ali doda kakšno ledeno kocko – čeprav tega ne priporočam. Poleti pridejo prav jedi, ki jih ni treba kuhati, da ne segrevamo še dodatno stanovanja.

Sestavine (za 1 do 2 osebi)

·         1 navadni jogurt

·         1 kumarica

·         1 paradižnik

·         1 strok česna

·         1 žlica sesekljanega peteršilja

·         sol, poper

Priprava

1. Kumaro in paradižnik sesekljamo ali zmiksamo s paličnim mešalnikom skupaj z drugimi sestavinami. Po vrhu potrosimo malo svežega peteršilja. Začinimo po okusu.

2. Jemo kot lahko kosilo, predjed ali za malico.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 27, 4. julij, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!