Nasveti

Marjetkina preprosta in slastna paradižnikovo-korenčkova juha

Andreja Comino
24. 6. 2023, 10.00
Deli članek:

Marjetka Vovk nam pa je izdala recept za slastno in zdravo korenčkovo-paradižnikovo juho.

edit: Jana.si
Marjetkina juha

Marjetko Vovk, polovico ustvarjalnega dvojca Maaraya, poznamo kot odlično glasbenico, predano glasbeno pedagoginjo in zgovorno žirantko v šovu Slovenija ima talent. Le redki pa vedo, da ne mara kuhanja.

»Če mi kakšen dan ni treba kuhati, sem najsrečnejši človek na svetu. Kuham, kadar moram, vendar pri meni ljubezen res ne gre skozi želodec. Vesela sem, kadar me starejši sin vpraša, ali bomo šli jest v gostilno, in mu takoj pritrdim,« iskreno pove. Vendar se mama dveh nadobudnih sinov zaveda, da je treba skrbeti za zdravo prehrano. Kadar ima večerne nastope, se noče preobjesti, takrat se na njenem krožniku največkrat znajdejo zdrave zelenjavne juhe, ki jih naravnost obožuje.

Čeprav kuhinjski pult ni njen najljubši kraj, otrokoma vsako leto za rojstni dan sama speče torto. »V ustvarjanju sladkih skulptur naravnost uživam, pa naj gre za Mignone, Spidermana ali druge fantazijske like,« je še povedala Marjetka. Nam pa je izdala recept za slastno in zdravo korenčkovo-paradižnikovo juho.

Sestavine

1 rdeča čebula

300 g korenja

½ kg paradižnika (ali 1 konzerva pelatov)

4 žlice olivnega olja

začimbe – malo peteršilja, popra, soli, česna, origana, lovorjev list

1 žlica moke (neobvezno)

Shutterstock
Paradižnikovo-korenčkova juha

Priprava

1. Čebulo in česen sesekljamo, korenje pa olupimo in narežemo na kockice ali kolute. V večji kozici segrejemo žlico olja in na njem najprej zmehčamo čebulo. Dodamo česen ter premešamo in pražimo le toliko, da česen zadiši, potem pa dodamo korenje in ga pražimo kakšno minuto.

2. Dodamo še moko in na kocke narezane paradižnike ali pelate. Pražimo še kakšno minuto in zatem zalijemo z vodo ali zelenjavno jušno osnovo (če jo imamo). Konzervo od pelatov lahko oplaknete z vodo in zlijete v juho. Vanjo vržemo še lovorjev list, origano, premešamo in kuhamo približno 20 minut, da se korenje skuha in juha malenkost zgosti.

3. Iz juhe odstranimo lovorjev list in jo zmešamo s paličnim mešalnikom. Po potrebi dodamo še malo začimb. Zraven se sijajno prilegajo jušne kroglice, lahko pa tudi žlica posebej skuhanega riža.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!