Nasveti

Iz babičine shrambe: Pogača s porovim nadevom

Metka McCully Žigon
25. 6. 2023, 09.00
Deli članek:

Pogača je okusna tako topla kot hladna. Postrežemo jo skupaj z drugimi predjedmi ali kot prilogo jedem z žara namesto kruha. Pri nas jo včasih jemo za popoldansko malico.

Shutterstock
Pogača s porovim nadevom

Sestavine

Testo: 

·         250 g moke

·         150 ml vode

·         10g suhega kvasa

·         1 čajna žlička sladkorja

·         ½ čajne žličke soli

Nadev: 

·         1 večji por

·         200 g sirnega namaza

·         4 žlice ribanega parmezana

Za po vrhu:

·         2 žlici olivnega olja   

·         3 žlice mešanih semen (sončnična, bučna, sezam ...)

Priprava

1. V skledo damo moko, sol, sladkor in suhi kvas. Premešamo. Dolijemo mlačno vodo in na hitro zgnetemo testo. Pokrijemo s krpo in pustimo počivati na toplem.

2. Medtem pripravimo nadev. Por očistimo, operemo in zrežemo na kolobarje. V ponvi ga na malce olja podušimo do mehkega.


3. Testo razvaljamo pol centimetra na debelo. Namažemo ga s sirnim namazom in potresemo s parmezanom. Do polovice ga obložimo s podušenim porom. Pokrijemo s polovico testa ter rob zapognemo in stisnemo. Položimo na pekač, obložen s peki papirjem, in pečemo 10 minut na 200 stopinjah Celzija.


4. Nato vzamemo iz pečice, zrežemo zgornji del testa na 5–7 cm velike kvadrate, premažemo z olivnim oljem in potrosimo s semeni. Ponovno damo peč na 200 stopinj Celzija. Pečemo še 15 minut.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!