Nasveti

Zelena lekarna: Potovanja v tuje kraje

Sonja Grizila
26. 6. 2023, 08.00
Deli članek:

Začenjajo se poletne počitnice, potovanja v tuje kraje so zelo vabljiva, žal pa se ne končajo zmeraj dobro. Seveda je priporočljivo, da si privoščimo sproščen dopust, nekaj previdnosti pa le ne bo škodilo.

Shutterstock
Prva pomoč je tudi šentjanževo olje, ki ga v majhni steklenički vzamemo s seboj.

                   Vsekakor imejmo v priročni torbici vsaj kakšno tableto proti bolečinam in želodčnim težavam, odvajalo in zdravilo proti driski, predvsem pa živalsko oglje, ki ga bomo pogoltnili, če se bomo zastrupili s hrano ali zdravili posledice preveč popitega alkohola. Res je, da se tudi v bolj eksotičnih krajih »vse dobi«, ni pa rečeno, da bo  res tako, morda tudi ne znamo tujega jezika, zato je pametno imeti s seboj prvo pomoč. Se je pa pametno obrniti na lokalne zdravnike, če staknemo bakterijske okužbe, ker najbolj vedo, kateri antibiotiki bi lahko pomagali.

                    Zelo neprijetne so lahko glivične okužbe, ki jih lahko staknemo v kopališčih in toaletnih prostorih. Pokažejo se kot pordele, nekoliko vlažne in srbeče zaplate kože, največkrat med prsti nog, pod pazduhami ali kje drugje. Vsekakor se po kopanju zmeraj skrbno oprhajmo in obrišimo, nato prizadeta mesta namažimo s kremo proti glivicam, ko se vpije, pa vse skupaj potresemo še z otroškim pudrom. Morske vode in sonca glivice ne marajo, zato nam bo obmorskih dopust dobro del, če smo jih staknili. Prva pomoč je tudi šentjanževo olje, ki ga v majhni steklenički vzamemo s seboj.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 25, 20. junij, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!