Nasveti

Recept: Francoski češnjev klafuti

JASMINA PIRNAR KROPE, kulinarični blog Yaska.si
19. 6. 2023, 07.00
Deli članek:

Klafuti (clafoutis) je izjemna in zelo preprosta tradicionalna francoska sladica, ki jo običajno pripravljajo s sočnimi oziroma dobro zrelimi debelimi češnjami.

Shutterstock
Klafuti (clafoutis)

Lahko se pripravi tudi z drugim sadjem, zame je odlična tudi z marelicami. Sladica je resnično zelo preprosta in hitra za pripravo ter primerna tudi za tiste, ki niso najbolj vešči kuhanja, saj je sestavljena le iz jajčno-vaniljeve kreme in češenj ter po svoji strukturi malce spominja na puding. Sama jo najraje pripravljam iz hrustavk z babičinega vrta, saj se okusa sladkokislih češenj ter vaniljeve kreme izredno dobro povezujeta.  

Namig: Pri nas doma jo najraje pojemo še malce mlačno. Pripravimo si jo tako za zajtrk kot večerjo, pa tudi kot slastno aromatično sveže pripravljeno sladico, kadar nas recimo v nedeljo popoldne presenetijo nenapovedani obiski.

Sestavine

  • 300 g zrelih češenj (oziroma od 2 do 3 pesti)
  • 3 jajca
  • 60 g sladkorja
  • 60 g moke
  • 350 ml sladke smetane
  • semena 1 vaniljevega stroka ali 1 žlička tekoče vanilje
  • 1 žlička nastrgane bio limonine lupine
  • 1 žlička češnjevega likerja (lahko tudi ruma, konjaka …)
  • ščepec soli

 Ostalo

  • 1 žlica masla za premaz pekača
  • 1 žlička sladkorja za posip po pekaču
  • sladkor v prahu za posip (po okusu)

Priprava

1.  Pečico segrejemo na 180 stopinj.

2.  V posodi z mešalnikom zmešamo jajca in sladkor v svetlo penasto zmes, ki ji postopoma dodajamo moko in na koncu še smetano ter preostale sestavine.

3.  Maso pustimo stati nekaj časa (približno 20 minut) ter medtem pripravimo češnje in pekač. Oprane češnje izkoščičimo, pekač dobro premažemo z maslom in posujemo z žličko sladkorja.

4.  Nato v pekač enakomerno razporedimo pripravljene češnje ter jih počasi in previdno prelijemo z maso.

5.  Postavimo v pečico in pečemo približno 40 minut oziroma dokler se sladica ne zapeče zlatorumeno.

6.  Še mlačno posujemo s sladkorjem v prahu in serviramo.

 Recept je bil objavljen v reviji Jana, št. 24, 13. junij, 2023.