Nasveti

Dobra volja je obvezna začimba: Nasveti in recepti kranjskih kuharskih mojstrov

Lara Jelen
17. 6. 2023, 09.00
Deli članek:

Te dni (vse do 18. junija) se v Kranju prvič odvija festival Okusi kranjskih miz. Na njem sodeluje šest kranjskih gostiln, ki svoje jedilnike, polne lokalnih sestavin, ponujajo po enotni ceni 26 evrov. Da pa ne bomo dobro jedli samo pod njihovo streho, so nam kuharski mojstri prišepnili vsak svoj trik ali recept, ki nam bo zagotovo kdaj prišel prav. Tekst: LARA JELEN foto: Nejc Vurnik za Zavod za turizem in kulturo Kranj

Visit Kranj
Okusi kranjskih miz

Dobra predpriprava, odličen rezultat

Chef Uroš Gorjanc (Gostilna Krištof) poudarja, da so v kuhinji predpriprave še kako pomembne. »Če so take, kot je treba, ne gre v kuhinji nič narobe,« je prepričan. Ker je ravno še sezona špargljev, je z nami delili zelo preprost recept, ki vedno navduši njegove goste: v soljeno vodo damo šparglje, ki smo jim odstranili olesenele dele. Lonec takoj zatem odstavimo in počakamo 10 minut, da se skuhajo. Tako pripravljeni šparglji so krasni – lahko jih še mlačne postrežemo h glavni jedi, lahko pa jih ohladimo in nato začinimo ter iz njih pripravimo solato.

Krožnik Sorškega polja

Chef Uroš Gorjanc je v jedi, imenovani krožnik Sorškega polja, na Okusih kranjskih miz postregel štruklje in kranjsko klobaso s krompirjevo-peteršiljevo kremo, krompirjevim čipsom in masleno omako iz rakitovca, zraven pa dodal še ocvrto krompirjevo miško s sirom. 

Nejc Vurnik
Uroš Gorjanc

Sestavine za 4 osebe

  • 500 g krompirja
  • 180 g ostre moke
  • 1 jajce
  • 30 g masla
  • sol
  • 2,5 dl kisle smetane
  • 50 g drobtin
  • 100 g svežega drobnjaka 
  • 1 kranjska klobasa

Priprava

1. Krompir skuhamo, olupimo in pretlačimo. Še toplemu dodamo na kocke narezano maslo, moko, jajce in sol ter na hitro zgnetemo, da dobimo enakomerno testo.

2. Ohlajeno testo razvaljamo na rahlo pomokani površini v pol centimetra debel kvadrat, ki ga premažemo s kislo smetano ter enakomerno potresemo z drobtinami in na drobno nasekljanim drobnjakom. Zavijemo kot potico.

3. Kos aluminijaste folije namastimo, nanjo položimo štrukelj in zavijemo (kot bonbon, da zatesnimo). Tako pripravljen štrukelj v vreli vodi kuhamo pol ure.

4. Zatem štrukelj previdno odvijemo, odstranimo folijo. Narežemo ga na rezine, ki jih zabelimo s prepraženimi drobtinicami. Postrežemo lahko kot samostojno jed ali kot prilogo ostalim jedem.

5. Kranjsko klobaso pod kotom narežemo na tanjše rezine. V ponvi, segreti na srednjem ognju, jih lepo popražimo z obeh strani.

Nejc Vurnik
Tomaz Polenec

Kako pripravimo fantastična telečja lička

Tomaž Polenec (Restavracija in kavarna Brioni):»Zagotovo je za pripravo jedi najpomembnejša surovina. Janinim bralkam in bralcem torej svetujem, da kupijo čim boljše sestavine, ki so lokalne, sveže in sezonske. Že s tem je pri kuhanju zagotovljena polovica uspeha.« Tomaž na festivalu Okusi kranjskih miz navdušuje s telečjimi lički s šparglji in mavarhi. Če jih želite pripraviti po njegovem navdihu, se dela lotite takole: »Očiščena lička začinimo s soljo in poprom ter na vroči ponvi popečemo z obeh strani. V manjši globok pekač damo 600 gramov jušne zelenjave (če imamo 4 lička), vrh katere položimo popečena lička. Zalijemo z rdečim vinom in 5 dl telečje osnove, dobro pokrijemo z alufolijo in pečemo 5 ur na 140 stopinjah Celzija. Lička nato vzamemo iz pekača, omako pa precedimo in pokuhamo.«

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 24, 13. junij, 2023.       

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!