Nasveti

Poletna rutina za zdravo srce

Lara Jelen
11. 6. 2023, 06.00
Deli članek:

Po tradicionalni kitajski medicini je vsako obdobje v letu povezano z določenim organom, ki ga lahko takrat kar najbolj okrepimo (ali pa ošibimo, če smo zvesti napačnim navadam). V toplejših mesecih imamo idealno priložnost, da podpremo delovanje srca.

Shutterstock
Telesna dejavnost je izredno pomembna.

Če slabo prenašate vročino, težko dihate, vam zatekajo noge, imate hiter srčni utrip ali čezmerno telesno težo, je to še toliko pomembneje. Vse omenjeno namreč lahko kaže, da je vaše srce v neravnovesju, pojasnjuje naturopatinja Doris Pavlin. Povedala nam je  kako mu priskočimo na pomoč – tudi z jedilnikom, ki pomaga pri izgubi odvečne telesne teže in težavah z visokim krvnim tlakom.

Brez ledu, prosim

Poleti je hidracija izrednega pomena, česar se seveda zavedamo. Vročina in sonce telo izsušujeta. Prevelika vročina pa šibi naše srce. Vendar nikar ne posegajte po ledenih pijačah, svetuje Doris Pavlin. »Naše telo najlažje uporabi toplo vodo, ta naj bo vsaj sobne temperature. Če se ne moremo odžejati drugače kot z zelo mrzlo vodo, imamo najverjetneje neravnovesje toplote v telesu. Za boljšo hidracijo si lahko dodate v vodo malo limone, kumarice ... Dopoldne pa lahko pojeste več sadja z veliko vsebnostjo vode (npr. lubenica),« dodaja.

Dreamstime
lubenica

Več ljubezni, manj pričakovanj

Poletje je tudi čas za sprostitev in dopust, kar pomeni, da imamo več časa za posvečanje ljudem, ki jih imamo radi. Ljubeči dotiki podpirajo srce, zato z njimi ne skoparimo. A naj bodo naši objemi iskreni. Eden izmed znakov neravnovesja srca so lahko posesivnost, ljubosumje in večno pričakovanje nečesa v zameno. Teh značilnosti se odrešimo z učenjem ljubezni do samih sebe. Pomagajte si s pozitivnimi afirmacijami in nasmehom samemu sebi pred ogledalom. Si kdaj za dobro jutro poveste, da se imate radi?

 Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 23, 6. junij, 2023.