Nasveti

Z zelišči do lepe kože

jk
19. 5. 2023, 10.00
Deli članek:

Naše prednice niso imele na voljo velike izbire različnih negovalnih izdelkov, temveč so si kožo negovale z zelišči. Znanje o tem se je prenašalo iz roda v rod in nanj nikakor ne smemo pozabiti.

Shutterstock
Nega kože z naravo

Večna želja je, da bi bila naša koža zdrava in sveže sijoča. Takšno je pravzaprav njeno naravno stanje. A kaj ko jo hitro načnejo stres, onesnaženje v okolju, nezdrava prehrana, slab spanec …, spisek se kar ne neha. Dobra in temeljita nega lahko odpravi ali vsaj popravi precej škodljivih učinkov, zato naj bo naša prva in osnovna skrb redna vsakodnevna negovalna rutina. A poleg tega lahko za svojo kožo veliko naredimo tudi s prehrano. Vsak dan vključimo vanjo pet zelišč in začimb, katerih negovalno skrivnost so poznale ter preizkusile že številne generacije. Z njihovo pomočjo si bomo tudi v današnjem času zagotovili naravno svežo polt, sijoč ten in zdravo kožo.

Shutterstock
Kamilica

Kamilica pomaga koži pri regeneraciji, zoži pore in upočasnjuje staranje. Pogosto se jo uporablja tudi za posvetlitev madežev in rdečice. Če imate težave s slednjo, bo naslednja pomladna jutranja rutina kot nalašč za vas: skuhajte si čaj, v vročih dneh ga lahko ohladite in pijete ledeni kamilični čaj. A ne spijte vsega, nekaj ga uporabite kot tonik za obraz ali v ohlajenega namočite kosma vate ter si ju položite na oči, da omilite temne kolobarje pod njimi. Videti boste bolj spočiti, tudi po zaslugi blagih pomirjevalnih učinkov, ki jih ima kamilični čaj ob rednem pitju.

Kurkuma v svoji domovini Aziji velja za magično začimbo. Azijke so z njo od nekdaj skrbele za brezhibno polt in zdravje na splošno. Tudi me si postrezimo s kurkuminim napitkom, saj poleg tega, da neguje kožo, blaži bolečine po naporni telesni dejavnosti. Pijmo ga vsak dan. Zanj potrebujemo 1 velik korenček, sok 2 pomaranč, za konico palca velik in olupljen košček ingverjeve korenine, pol žličke mlete kurkume ter sok pol limone. Vse skupaj zmešajmo v blenderju (30 sekund) in spijmo še sveže.

Shutterstock
Kurkuma

Ašvaganda je pravo darilo človeštvu. Že stoletja si z njo blažimo vsakodnevne težave, kot so anksioznost, nespečnost, izčrpanost in stres. Vsebuje obilo antioksidantov, zato kožo dobro ščiti pred škodljivim vplivom prostih radikalov in upočasnjuje proces staranja. To je v tem obdobju leta, ko močno sonce kožo pospešeno stara, še kako dobrodošlo. Preprosto dodajmo svojemu običajnemu smutiju eno zravnano čajno žličko ašvagande v prahu. Če si bomo čajno žličko tega prahu vmešali v šampon, pa se bomo tudi znebili prhljaja.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 20, 16. 5. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!