Nasveti

Sveti gral onkologije se izmika

T. N. S.
19. 5. 2023, 09.00
Deli članek:

Analiza, ki je zajela sedem študij, je pokazala, da bo univerzalno zdravilo za vse vrste raka težko dosegljivo. Rak je namreč iznajdljiva bolezen, ki se odlično skriva in stalno spreminja.

Shutterstock
-

Sveti gral onkologije – zdravilo, s katerim bi lahko ozdravili katero koli vrsto raka, morda nikoli ne bo najden. Tako vsaj kaže nova obsežna raziskava, s katero so ugotovili, kako spretni so tumorji pri izogibanju novemu orožju, ki ga proti njim razvija medicina. Odkrili so, da imajo, denimo, pljučni raki skoraj neskončno sposobnost spreminjanja. Šokirani raziskovalci so prišli do zaključka, da bo očitno učinkoviteje, če se osredotočimo na preventivo in odkrivanje raka v čim zgodnejši fazi. Doslej se je verjelo, da ni tako daleč dan, ko bomo imeli univerzalno zdravilo za raka, ta raziskava pa je pokazala vse kaj drugega.

Rak je »ukrojen« za vsakega posebej. 

Eno najpogostejših vprašanj, ki so ga deležni zdravniki, je: »Zakaj še nismo pozdravili raka?« Vprašanje je logično. Skoraj dva od petih ljudi bosta zbolela za rakom in večina pozna nekoga, ki je zaradi njega umrl. Z njim živimo in zaradi njega umiramo že dolgo. Kako torej, da ga pri vseh raziskavah in znanju, ki je na voljo, še nismo premagali? Kratek odgovor je, da je rak tako »ukrojen« za vsakega človeka in za vsako vrsto raka posebej, da je skoraj nemogoče ciljati na vse z enim samim zdravljenjem. Nekateri raki si delijo podobnosti in šibke točke, toda tisto, kar učinkuje pri enem, pogosto nima učinka pri drugem.

Študija, imenovana TracerX, pred kratkim objavljena v reviji Nature, je sledila nedrobnoceličnim tumorjem pljučnega raka pri 421 bolnikih  devet let ter spremljala, kako so se njihovi tumorji razvijali in rasli. To je največja tovrstna raziskava doslej. Raziskovalci so skozi leta jemali vzorce tumorjev in spremljali njihovo celično sestavo ter širjenje raka po telesu.

Odkrili so, da se agresivne rakave celice, ki se širijo po telesu, pojavijo zgodaj v razvoju tumorja. Proti njim se je torej treba agresivno boriti čim prej, da bi preprečili metastaze, pri katerih je raka težko zdraviti. Nato so avtorji preučili, kateri raki so se po operaciji najpogosteje ponovili na drugih delih telesa. Ugotovili so, da so to tumorji z najbolj razširjenimi celičnimi kloni in največ genetskimi razlikami. S tem novim znanjem lahko določijo bolnike z največjim tveganjem za ponovitev. Nazadnje pa so ugotovili, da lahko z določenimi genskimi krvnimi testi predvidevajo, da se bo tumor ponovil kar 200 dni prej, preden se pokaže na CT-slikanju. To odkritje je izredno pomembno, saj daje veliko časa za začetek preventivnega zdravljenja.

»Ne želim zveneti preveč depresivno, vendar glede na skoraj neskončne možnosti, kako se tumor lahko razvije, in dejstvo, da ga v pozni fazi sestavlja tudi več sto milijard celic, mislim, da je ozdravitev bolnikov v pozni fazi težka naloga,« je za BBC povedal profesor Charles Swanton z Inštituta Francis Crick, ki je sodeloval v raziskavi. »Mislim, da nam ne bo uspelo najti univerzalnega zdravila. Če se hočemo učinkovito boriti proti raku, se moramo osredotočiti na preprečevanje te bolezni, njeno zgodnje odkrivanje in zgodnje odkrivanje ponovitev.« To pa ne pomeni, da ne bo novih zdravil za različne vrste raka in takih, prilagojenih posamezniku. Da bi jih potrebovali čim manj, pa se redno udeležujmo presejalnih testov, kot so Dora, Zora in Svit.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!