Svetilnik

Družina, ki ne želi prodati svoje hiše

Katja Melik
19. 5. 2023, 11.00
Deli članek:

Za zemljo so jim ponujali 30 milijonov evrov, saj bi na njihovi posesti lahko zgradili 50 novih hiš. A družina Zammit je edina, ki se temu upira ...

revija Jana
'Grozno je, kaj se je zgodilo z našo sosesko.'

V predmestju Sydneyja je dom družine Zammit. Tam živi že tretja generacija družine. Toda odkar so se preselili v Quakers Hill, kot se imenuje predmestje, se je okolica njihovega doma močno spremenila. Nekoč so hišo obdajala polja, sedaj je tam zgrajenih 300 stanovanjskih hiš. Vsi njihovi sosedje so namreč svoje posesti prodali gradbenim investitorjem. Družina Zammit je edina, ki se temu upira, čeprav so jim za zemljo ponujali 30 milijonov evrov, saj bi na njihovi posesti lahko zgradili 50 novih hiš.

»Grozno je, kaj se je zgodilo z našo sosesko. Prej so bila to polja z majhnimi rdečimi kmetijami, sedaj so vse hiše enake. Zdi se nam, da moramo obraniti vsaj delček predmestja tak, kot je bil nekoč,« je avstralskim novinarjem povedala Diane Zammit, ko so jo vprašali, zakaj ne želijo prodati zemljišča. »Ni denarja, ki bi nas prepričal, da so montažne hiše boljše kot naše polje,« je še dodala.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!