Nasveti

Ideja za izlet: Ribniki v Dragi, neznani celo domačinom

Lara Jelen
6. 5. 2023, 08.00
Deli članek:

Ste že obiskali ribnike v Dragi?

MARJAN ŽIBERNA
Ribniki Draga

Če se raje kot v najbolj obljudene kotičke odpravite odkrivat neznano, obvezno pokukajte v novi izletniški vodnik z naslovom Daleč stran od ponorelega sveta (založba Mladinska knjiga). V njem avtor Marjan Žiberna opiše 60 manj obiskanih turističnih biserov Slovenije. Marsikakšen je tudi v samem osrčju države.

»Na južnem obrobju Ljubljanskega barja, nedaleč od vasi Draga, je dolina, ki je celo mnogi prebivalci prestolnice ne poznajo, pa čeprav je od nje oddaljena le blizu dvajset kilometrov. Izoblikovala jo je Draščica, potok, ki priteče s Krimsko-Mokriškega hribovja, niz sedmih po dolini razsejanih ribnikov pa je človeško delo. Nastajati so začeli v 18. stoletju, ko so tu kopali glino za potrebe opekarne. V izkopane luknje se je natekla voda, v njih pa so začeli pozneje gojiti ribe. Skupna površina ribnikov in močvirij v njihovi okolici je blizu 50 hektarov. Danes obiskovalce navdušuje predvsem z mirom in naravo,« še neodkrit biser v knjigi opisuje Marjan Žiberna.

MARJAN ŽIBERNA
Nalsovnica: Daleč od ponorelega sveta

Če ste jih odkrili le šest, ste enega zgrešili

»Prvi je, kot se spodobi, Prvi ribnik. Ki pa je, če prihajamo z avtomobilom po cesti mimo vasi Draga, skoraj neopazen. Naslednji je Veliki ribnik, ob katerem stoji lovski dom. Tu lahko parkiramo in se naprej odpravimo peš. Po dolini, kjer se vrstijo ribniki, je speljana makadamska pot, ki vodi do globlje v dolini stoječih hiš. Tod poteka prvi del gozdne učne poti, dobre tri kilometre dolge krožne poti, ki pripelje nazaj na izhodišče pri lovskem domu. Lahko pa se odpravite le po cesti ob potoku navzgor in se po njej vrnete na izhodišče. Če ste med potepanjem odkrili le šest ribnikov, je razlog verjetno ta, da ste enega od njih zgrešili. Najverjetneje Rakovnik, ki leži malenkost zahodno od vasi Draga.«

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 18, 03. 5. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!