Nasveti

Lasten avto cenejši od najema? Številke pravijo drugače ...

Bojana Glavina
5. 5. 2023, 10.45
Deli članek:

Pri najemu avta za souporabo ni veliko stroškov in skrbi. Kadar avto potrebujete, ga rezervirate, poiščete, se odpeljete, ga vrnete in plačate le dejansko uporabo.

Pexels
-

Preverili smo, kako je  to videti v Ljubljani  in koliko stane tam souporaba avta dveh ponudnikov: Avant2Go ponuja najem avtomobilov poleg  v Ljubljani še v Mariboru, Kranju, Novem mestu, Murski Soboti in na Letališču Jožeta Pučnika, medtem ko je Share'nGo za zdaj samo v prestolnici.

Veliko ljudi meni, da lasten avto omogoča svobodo in je bistveno cenejši od najema. Številke pravijo drugače: če imate avto z nakupno vrednostjo od dvajset do petindvajset tisoč evrov in če z njim v letu opravite 10.000 km, vas letno stane od 4.300 do 5.800 evrov. Če pa se z avtom vozite samo po mestu in prevozite le tri tisoč kilometrov, vas letno stane od 4.000 do 5.400 evrov. Poleg finančnega izdatka se morate ukvarjati z nakupom in na koncu prodajo, avto voziti na vzdrževanje, čiščenje, zamenjavo pnevmatik in tehnične preglede, skrbi vas, da vam ga kdo ne ukrade ali poškoduje. Pri najemu avta za souporabo vsega tega ni. Kadar ga potrebujete, ga rezervirate, poiščete, se odpeljete, ga vrnete in plačate le dejansko uporabo. Po podpisu pogodbe potrebujete le pametni telefon z naloženo aplikacijo in spretne prste za njeno uporabo.

 Če ne bi imeli svojega avta, bi po mestu prevozili le okoli 3.000 km na leto in v avtu presedeli približno sto ur. Letni strošek najema najmanjših električnih avtov bi znašal med 1.400 in 1.700 evrov oziroma od deset do 15 evrov za vsakokratno polurno vožnjo in opravljenih deset kilometrov. Če bi avto potrebovali več ur, bi se odločili za dnevni najem in plačali 29 evrov. Izračuni so narejeni po standardnih (polnih) cenah. Ko boste postali redni uporabnik teh avtov, pa boste lahko izbirali različne ugodnosti in bodo cene na kilometer oziroma na minuto bistveno nižje.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 18, 03. 5. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!