Nasveti

Nakit - modni dodatek ali umetniško delo?

Brigita Potočki
8. 5. 2023, 06.00
Deli članek:

»Nadenite si čudovit nasmeh in dober nakit ter se zavedajte, da imate popolno kontrolo,« so besede modne ikone Donatelle Versace.

Promocijska fotografija
Modni dodatek ali umetnost?

Nakit je verjetno najbolj osebna stvar, ki jo lahko nosimo, pripoveduje zgodbo o nas, o tem, kdo smo in kako razmišljamo. S pravim kosom nakita smo lahko popolnoma samosvoji in unikatni. Nakit je seveda lahko modni dodatek, statusni simbol, umetniško delo ali pa preprosto kos, ki predstavlja dušo osebe, ki ga je izdelala. Morda ob nakupu nakita niti ne pomislimo na to, koliko dela, truda in ljubezni je vloženega vanj.

Promocijska fotografija
Modni dodatek ali umetnost?

Prav zato je tokratni že drugi Slovenski teden nakita, ki bo od 11. do 19. maja v Ljubljani, Mariboru, Izoli, Radovljici in Slovenj Gradcu, posvečen tistim, ki so v svojem poklicu verjetno prevečkrat prezrti, torej oblikovalkam in oblikovalcem nakita. Pozornost pri tovrstni umetnosti je namreč pogosto usmerjena v končni izdelek, o tem, kako je nastal, pa se ne sprašujemo. Na Slovenskem tednu nakita bodo zato predstavljeni ideje in misli ustvarjalcev, njihova stališča in nazori, celo čustva, ki jih vodijo, in navdih, ki se mu prepuščajo. Njihovi izdelki, naj jih vidimo kot modne dodatke ali kot umetniška dela, govorijo o odnosu, ki ga ima oblikovalec do svojega dela in sveta, v katerem biva. 

Promocijska fotografija
Modni dodatek ali umetnost?

Na razstavah boste vstopili v čaroben svet oblikovanja nakita in med drugim spoznali, kdo se ga je naučil v benediktinskem samostanu, kdo ga je začel izdelovati zaradi izboljšanja fine motorike po možganski krvavitvi ali kako je mogoče nakit izdelati iz svilenih kokonov. To so kompleksne zgodbe, ki svoj epilog vedno najdejo v izdelku, ta pa potem zaživi novo življenje kot prstan, ogrlica, uhan ali broška nekoga. 

Snovalka in umetniški vodja Slovenskega tedna nakita, na katerem se bo predstavilo več kot sto oblikovalcev iz Slovenije in sveta, je Olga Košica, oblikovalka nakita z več kot dvajsetletnimi izkušnjami, organizator pa zavod SIAJ. Vzporedno z razstavami sodobnega nakita se bodo odvijali tudi številni dogodki, delavnice, predavanja in demonstracije izdelave ter oblikovanja sodobnega nakita, podelili pa bodo tudi nagrade v več kategorijah. Osrednja razstava z gosti z Romunskega tedna nakita bo na ogled v Slovenskem etnografskem muzeju od 11. do 21. maja s poudarkom na tradiciji, trajnosti ter znanosti in tehnologiji v nakitu, med razstavljavci pa velja izpostaviti Martino Lončar, Corvus studio, Christopha Steidla Porento, Dalijo Sega, E2RD, Natašo Druškovič, Romi Bukovec, Majo Licul, Anžeta Mraka, Mimotho – Your jewelry architect, Aleksandro Atanasovski, Ano Baldini, Donidelmare jewelry, Roberta Zanonija, Xinyi Chen, Andreio Gabrielo Popescu, Cleopatro Cosulet, HORIA C LȚEA, Izabello Petrut, Lucico Rus in Silvio Cruceru.

Promocijska fotografija
Modni dodatek ali umetnost?

Nekaj manj kot polovica razstavljavcev na vseh prizoriščih bo sicer iz Slovenije, preostali pa iz Argentine, Mehike, ZDA, Vietnama, Japonske, Kitajske, Irana, Izraela, Gruzije, Moldavije, Avstralije, Velike Britanije, Nizozemske, Belgije, Finske, Norveške, Češke, Poljske, Nemčije, Španije, Italije, Portugalske, Grčije, Slovaške, Srbije, Severne Makedonije ter Bosne in Hercegovine.

Ker gre za edinstven dogodek v Sloveniji, bi ga bilo škoda zamuditi ali prezreti.

Promocijska fotografija
Modni dodatek ali umetnost?

Objavljeno v reviji Jana, št. 18, 03. 5. 2023.

Promocijska fotografija
Modni dodatek ali umetnost?