Nasveti

Pastir, poklic prihodnosti?

J.S.
9. 3. 2023, 07.00
Deli članek:

Morda ga boste ravno še ujeli: konec februarja se zaključuje vpis v šolo za pastirje. Če ne letos – naval je namreč ogromen – je pa čas še vse do leta 2027, ker bodo tečaje vsako leto ponavljali. Pastirstvo, nekoč delo za neuke in neambiciozne, postaja iskan poklic. Tako zelo iskan, da je šolanje denarno podprla celo Evropska unija.

Pexels
Italijani odpirajo šolo za pastirje.

Kdo ni izza svojega računalnika ali tovarniškega stroja že kdaj hrepeneče pomislil na pisarno na prostem, kakršno imajo poklici, pri katerih se veliko časa preživi v naravi. Gozdarji, na primer. Planšarji. Pastirji. In koga ne bi zamikalo preživeti mesec dni med kravicami in ovčkami v Toskani? Še posebej ker so organizatorji prve italijanske ShepherdSchool (šole za pastirje) tako uvidevni, da so teoretični del s predavanji načrtovali ob koncih tedna, tako se jih lahko udeležijo tudi tisti, ki čez teden hodijo v službo. Ampak kot se to pogosto zgodi pri marmeladah, je tudi v tejle muha: kljub stotinam prijav, ki so jih menda že prejeli, bodo letos sprejeli samo šest študentov. Tole so odločujoči kriteriji: prejšnje izkušnje, odnos in motivacija. Večina nas bi zadnja dva verjetno imela, z izkušnjami v pastirstvu smo pa tragično deficitarni.

Mogoče bi pa naši planšarji vzeli koga v uk? Samo pravimo …

Pastirci 2023

Pozabite na Bevkove otožne zgodbe o pastirčkih, zdaj je vse drugače: novodobne pastirje bodo – z veliko željo, da si bodo po končanem šolanju omislili lastno čredo – izobraževali tudi o tem, kako se spopasti s plenilci, kako se zoperstaviti klimatskim spremembam, kako varovati biodiverziteto ... Pravi namen šole, ki jo financirajo Evropska unija in lokalne organizacije, ni toliko vzgoja pastirjev, čeprav bodo ti v hribovitih predelih, kjer pastirjev stare šole počasi zmanjkuje, hvaležno sprejeti, resnični namen je ohranjanje ogroženih travniških habitatov »skozi promocijo in ovrednotenje ustreznih poklicev«, kot so rekli.

Poleg pisarne na prostem, ki je tako rekoč vgrajena v poklic, študente privabljajo s tem, da je šola popolnoma brezplačna, ponujajo jim brezplačno nastanitev tako pri teoretskem kot praktičnem delu šolanja. Predavanja, dvanajst modulov po osem ur, se začnejo aprila in trajajo do junija. Teorijo bodo poučevali najrazličnejši strokovnjaki, ki bodo poleg pastirstva učili tudi o reji živali. K šolanju spadajo še obiski kmetij, praktični del pa predvideva trideset dni (ne nujno zaporednih) terenske prakse pri paši ovac narodnem parku Foreste Casentinesi v Apeninih med Toskano in Emilio Romagno.

Vse vam ponudimo, samo pridite ...

Več o tem pa si lahko preberete v reviji Jana, št. 10, 7. 03. 2023.

revija Jana
Vabljeni k branju nove številke revije Jana.