Nasveti

Zdravnik, na pomoč: Vnukinja ima tik

Marija Šelek
8. 3. 2023, 10.40
Posodobljeno: 9. 3. 2023, 12.02
Deli članek:

Pri vnukinji že eno leto opažamo miganje z glavico in škripanje v prsnem delu. Mamica jo je peljala k pediatru, in ta je diagnosticiral tik. Vnučka se mi zelo smili, saj opažam, da hoče to zadržati, kar je še huje. Tudi prijateljice in sošolci to opažajo, kar ni prijetno zanjo. Kako se naj obnašamo? Jo pustimo, da to dela, ali ne? Bo minilo in kdaj, če bo? Hvala za odgovor in lep pozdrav! Bralka

Dreamstime
Med manjšimi otroci tike doživi vsak peti, navadno trajajo nekaj tednov ali nekaj mesecev. Pomembno je, da se starši nanje odzovejo strpno.

Spoštovana gospa,

v vaši širši družini se soočate s težavo, zaradi kakršnih se letno napoti k pediatru kar nekaj staršev. Tiki so lahko bolj ali manj moteča dogajanja, ki pa na srečo niso nevarna. Značilno jih opažamo med drugim in 21. letom, pri večini med drugim in sedmim letom. So kompleksna razvojno nevrološka motnja, povezana z genetskimi in nevrofiziološkimi dejavniki. Kažejo se kot nenadni, hitri in ponavljajoči se gibi ali glasovi. So nehotni izraz človekovega notranjega impulza, zato jih ljudje ne moremo nadzorovati, ali pa so le pod delnim nadzorom naše volje. Zadnje dejstvo odpira možnost, da se nekateri otroci in mladostniki lahko z njimi spopadejo tudi s pomočjo kognitivno vedenjskih terapij oziroma s posebnimi tehnikami učenja nadomestnega odzivanja, kar sodi v domeno posebej usposobljenih psihologov.

Praviloma se tiki kažejo kot preprosti motorični/gibalni fenomeni, pri katerih gre najpogosteje za grimase obraza, mežikanje ali zgibke ramen. Ne opazimo jih samo pri otrocih, temveč tudi pri odraslih. Med manjšimi otroci jih doživi vsak peti, navadno v trajanju nekaj tednov ali nekaj mesecev. Opažamo pa tudi zvokovne tike. Najpogosteje gre za smrkanje, grkanje ali hrkanje, odvisno od tega, v katerem delu dihalne poti in v katerem delu dihalnega cikla (vdihu ali izdihu) se ustvarja tisti posebni zvok.
Lahko gre tudi za kompleksnejše tike. Ti se na prvi pogled zdijo smiselna dejavnost, a so zunaj nekega konteksta, npr. drgnjenje z rokami po obrazu ali glavi, dotikanje predmetov ali delov telesa, posebej obraza, ali pa izgovarjanje posameznih besed ali fraz. Večinoma se pojavljajo v valovih in njihova pojavnost iz tedna v teden niha. Lahko jih je več ob doživljanju stresa, lahko pa ob sproščenosti, v spanju so redkejši. Zgibki v spanju so praviloma izraz spreminjanja mišične napetosti v fazah uspavanja in niso v povezavi s tiki. Tudi ob zatopljenosti v kako dejavnost večinoma izzvenijo. Včasih pa lahko zatopljenost v dogajanje celo poveča notranjo napetost in s tem spodbudi ponavljanje tikov.

Dejstvo, da se tiki lahko pojavijo pri otrocih, ki so nedavno preboleli streptokokno okužbo, te pa so dokaj pogoste prav v zgodnejšem šolskem obdobju, nima zanesljivega strokovnega pojasnila. So pa streptokoki prav tiste bakterije, ki pri otrocih najpogosteje povzročajo okužbe v žrelu, t. i. angine.

Celoten odgovor si preberite v Jani, št. 10, 7. 3. 2023

POŠLJITE NAM SVOJE VPRAŠANJE!

Veseli bomo vaših vprašanj, pričakujemo jih na elektronskem naslovu: jana@media24.si; pa tudi navadna pisma so še vedno dobrodošla, na naslovu: revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje. Vprašanje pošljite s pripisom JANINA ZDRAVNIŠKA LINIJA, če želite odgovor točno določene zdravnice, pripišite njeno IME. Obvezno pa pripišite tudi ŠIFRO, pod katero bosta objavljena vprašanje in odgovor, da ne razkrivamo občutljivih osebnih podatkov.

Odgovarjajo in svetujejo:

Miroslava Cajnkar Kac, specialistka šolske medicine

Prim. Jasna Čuk Rupnik, specialistka pediatrije

Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije

Alenka Höfferle Felc, specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine

Prim. Mojca Kos Golja, specialistka interne medicine in revmatologije

Prim. Marta Križnar Škapin, specialistka pedontologije

Metka Marković Lesjak, specialistka splošne medicine

Tatjana Zorko, specialistka kardiologije in psihoterapevtka