Nasveti

Naučimo se dobro spati

(mh)
14. 3. 2019, 15.24
Posodobljeno: 14. 3. 2019, 15.24
Deli članek:

15. marca je svetovni dan spanja. Prav je, da se ob tem spomnimo, kako pomembno je spanje ter kako ga lahko izboljšamo.

Shutterstock
Spanje

Nedavno je v slovenščini izšla knjiga Zakaj spimo: moč spanja in sanj, svetovno znanega strokovnjaka za spanje Matthewa Walkerja. V njej avtor podrobno razčleni vse vidike spanja, njegov pomen in predvsem tudi motnje. Med drugim navaja, da smo v zahodnem svetu kronično neprespani, saj se moramo zaradi zgodnjega začetka delovnega dne redno zbujati z budilko, ne pa spontano. Walker kronično pomanjkanje spanja celo opisuje kot počasno obliko samoevtanazije, saj ima pomanjkanje spanja hude posledice za zdravje.

Zato je še kako pomembno, da upoštevamo nasvete za zdravo spanje.

Držite se urnika spanja

Vsak dan zaspite in se zbudite ob isti uri. Daljše spanje ob koncu tedna ne bo nadomestilo pomanjkanja spanja med tednom.

Kofein in nikotin ubijata spanje

Učinki kofeina izzvenijo šele po osmih urah, zato vas lahko skodelica kave popoldne prikrajša za večerni spanec. Tudi nikotin je poživilo in kadilci imajo pogosto zelo rahel spanec.

Izogibajte se večernemu alkoholu

Kozarček pred spanjem ni dobra ideja. Zaradi alkohola boste spali rahlo, kaj lahko se boste zbudili sredi noči.

Brez popoldanskega dremeža

Po 15. uri dremanje ni priporočljivo. Z dremežem sicer lahko nadomestite pomanjkanje spanja, toda če si ga boste privoščili v popoldanskih urah, vas bo oropal nočnega spanja.

Večerno sproščanje

Pred spanjem se sprostite. Imejte večerni obred, ki vas popelje v spanec, denimo branje ali poslušanje glasbe. Pred spanjem si privoščite vročo kopel, saj padec telesne temperature po kopeli prikliče zaspanost.

Hladna in zatemnjena spalnica

Znebite se vsega, kar bi vas v spalnici motilo pri spanju, torej tja nikakor ne sodijo elektronske naprave in močne luči. Prav tako naj bo v spalnici nižja temperatura kot v drugih prostorih. Iz vidnega polja odstranite tudi uro, saj se pogosto zgodi, da kadar ne moremo spati, nestrpno pogledujemo nanjo.

Sončite se

Čeprav se sliši nenavadno, je dnevna svetloba ključna za uravnavanje spanja. Zato se čez dan za vsaj pol ure izpostavite naravni sončni svetlobi. Strokovnjaki za spanje priporočajo, da se ob težavah s spanjem eno uro zadržujete na jutranji sončni svetlobi, pred spanjem pa zmanjšajte osvetlitev.

Budni v postelji

Če ne morete zaspati, nikar ne ležite v postelji. Raje vstanite, počnite kaj sproščujočega, dokler ne začutite zaspanosti. V nasprotnem primeru boste v postelji čedalje bolj vznemirjeni in boste še težje zaspali.