Nasveti

Boljši spanec, kakovostnejše življenje

(jk)
16. 1. 2018, 06.00
Deli članek:

Nespečnost postaja ena najpogostejših nadlog sodobnega človeka, zagotovo pa ni čisto nov pojav. Preizkusimo stare metode preganjanja nespečnosti.

Shutterstock

Zgodaj očistimo zobe

Svetloba zmanjšuje nastajanje spalnega hormona melatonina, zato lahko na motnje spanja vpliva tudi čiščenje zob v razsvetljeni kopalnici tik pred spanjem. Zobe očistimo uro pred spanjem. Pozor tudi sredi noči – če morate na stranišče, nikar ne prižigajte luči.

Naužijmo se dnevne svetlobe

Ne gre le za trden spanec ponoči – ljudje želimo biti čez dan sveži. Gre za nekakšno notranjo uro v vsakem izmed nas, ki skrbi za našo zaspanost in svežino. Ta kljub digitalizaciji sveta ostaja dobra stara sončna ura in se ravna po svetlobi. A prav v tem je težava, saj sodobni človek čez dan precej časa preživi v zaprtih prostorih, kjer svetloba ni dovolj močna. Kazalci notranje ure se zaradi tega radi zmedejo, z njimi pa delovanje našega hormonskega sistema. Posledica? Večna utrujenost. Preživimo kolikor je le mogoče časa zunaj, na prostem, med delom pa večkrat stopimo k oknu, da nas oblije naravna svetloba.

Nasvet zeliščaric: zeliščni venček in mandljevo mleko

Pravo lakoto s čudovitimi rumenimi cvetovi so nekoč dajali kar v žimnico – učinkuje pa tudi, če spletemo venček in ga položimo pod posteljo. Poskrbel bo za naš dober spanec ter čilost in svežost čez dan. Če pa spadate med tiste, ki jim zelišča niso preveč domača, je tu mandljevo mleko. Veliko žlico mletih mandljev vmešamo v skodelico vročega mleka, dodamo še žličko medu in popijemo eno uro prej, preden ležemo v posteljo spat.

 Več v Zarji št.3, 16.1.2018