Nasveti

Hujšanje s shujševalnimi triki

(jk)
16. 1. 2018, 06.00
Deli članek:

Dovolj je štetja kalorij in tehtanja pičlih odmerkov hrane! Čas je, da odvečno težo pretentamo in se je znebimo zvito – s pomočjo trikov!

Revija Zarja

Seveda je najbolj problematičen predel ženske postave – trebuh. Pogosto se v obliki rešilnega pasu rad razširi še na boke. Razlogi za nastanek maščobnih blazinic na trebuhu in bokih so lahko zelo različni: nekaterim ženskam nagaja presnova, nekaterim se nabira voda, druge trpijo zaradi napihnjenosti, ki jo spremljajo težave s prebavo. Razlogov za odvečne kilograme je še več, združimo pa jih lahko v sedem skupin. V okviru vsake izmed sedmih skupin ponujamo nekaj predlogov za odpravo težav, vi pa izberite iz vsake skupine po en nasvet in ga dosledno upoštevajte vsak dan. Po tednu dni se bo obseg vašega pasu zmanjšal za dva centimetra.

Spodbujanje presnove

Pestra prehrana – nikar ne jejte zjutraj, opoldne in zvečer preveč podobne hrane. Ta se bo v telesu spremenila v naporno breme. Nabor jedi naj bo pester in raznovrsten.

Ne dovolite stresu, da vam ukazuje – naj gredo stvari čez dan še tako bliskovito gor in dol, nikar ne izpustite nobenega obroka. To lahko presnovo upočasni za 25 odstotkov, predvsem pa vodi v izdatno prenajedanje v želji, da bi telo nadomestilo zamujeni obrok.

Gibanje je zakon – trikrat na teden pred zajtrkom 20 minut nordijske hoje ali počasnega džoginga bo spodbudilo nastajanje adrenalina in pospešilo presnovo.

Dobra prebava

Bodite dejavni – 1000 korakov po vsakem obroku pospešuje delovanje črevesa, hkrati pa prepreči občutek napolnjenosti. Da ne boste preveč pozornosti posvečali štetju korakov – 1000 korakov ustreza 12-minutnemu sprehodu.

Čas za pitje naj bo točno določen – med jedjo ne pijte, kajti s tem se zmanjša moč prebavnih encimov, kar povzroča zaprtje in občutek napihnjenega trebuha. Najbolje je piti 20 minut pred jedjo in 20 minut po jedi.

Z dihanjem odpravite napetost v črevesju – globoko vdihnite skozi nos, da se trebuh izboči, potem pa počasi izdihavajte skozi usta, trebuh pa se medtem prazni. Ponovite 20-krat vsak dan in napihnjenost v črevesju se bo zmanjšala.

Z ingverjem raztopite maščobe – na tešče popijte kozarec ingverjeve vode. V vodo narežite nekaj kolobarčkov ingverjeve korenine, nato pa vodo popijte. Koristilo bo za boljše odvajanje vode in za boljšo prebavo.

Proti napihnjenemu trebuhu

Odpovejte se sadju in mleku – če jemo hkrati sadje in sveže mleko, nastajajo v prebavnem traktu plini. Zaradi mlečne maščobe sadje dalj časa ostaja v prebavilih in počasi začne vreti.

Pijte negazirano vodo – mineralna voda vsebuje zračne mehurčke, ki s pitjem prodrejo naravnost do želodca. Za bolj plosk trebuh je bolje, če pijete negazirano vodo ali čaje. Najboljši je komarčkov čaj s kumino.

Brez umetnih sladil – običajno jih reklamirajo kot manjkalorične, a telo jih težko prebavlja, zato povzročajo napihnjenost. Najpogosteje so v sladoledih, sladkarijah vseh vrst in v žvečilkah. Prste stran!

Več v Zarji št.3, 16.1.2018