Nasveti

Čokoladne skodelice

Saša Eržen
18. 5. 2017, 07.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Saša Eržen

Ljubitelji čokolade bodo navdušeni nad skodelicami iz čokolade, v katerih postrežemo sladoled, jagode, različno sadje, sadne kupe, kreme, smetano ipd. Če nam je od velike noči ostalo še kaj čokoladnih jajc in zajcev, jih lahko tako pretopimo v okusne posodice.
Potrebujemo:
 

  • balone,
  • jedilno olje,
  • čokolado.

Izdelava: Čokolado nalomimo na koščke v nepregorno posodo, ki jo damo nad lonec z vrelo vodo, da se čokolada stopi. Da bodo skodelice še boljše, uporabimo čokolado z okusom, na primer pomaranče. Počakamo, da se ohladi na sobno temperaturo, medtem pa napihnemo balone. Uporabimo vodne ali običajne balone, ki jih le malo napihnemo (do 10 cm premera). Napihnjene balone premažemo z oljem, da bodo pozneje lažje odstopili od čokoladnih skodelic, ki so precej krhke.

Balon držimo za vozel in spodnji del balona (do tretjine ali polovice) namočimo v stopljeno čokolado. Pazimo, da čokoladna plast ni pretanka, da bodo skodelice kompaktne. Nikar ne hitimo in balonov ne namakajmo v prevročo čokolado, ker bodo sicer počili. Čokolada naj bo sobne ali vsaj telesne temperature, kar preverimo s konico prsta.

S čokoladno stranjo navzdol balon položimo na papir za peko in počakamo, da se čokolada popolnoma strdi (kakšno uro). Če se nam mudi, si pomagamo s hladilnikom.

Ko so skodelice gotove, balon počimo in iz posodice poberemo njegove morebitne ostanke. Do uporabe čokoladne skodelice hranimo v hladilniku, lahko tudi nekaj dni.

Nasvet: Skodelice so lahko različnih velikosti: velike so glede na to, koliko napihnemo balone.

Namig: Izdelamo lahko pisane skledice: balon najprej pomočimo v stopljeno belo čokolado in počakamo, da se strdi, nato ga pomočimo še v stopljeno običajno čokolado. Takšne skodelice bodo znotraj bele in zunaj rjave.

Namig: Za skodelico lahko izdelamo še podstavek, s katerim tudi okrepimo dno: s čokolado obliti balon položimo na piškot ali kupček stopljene čokolade, ki smo ga prej z žlico položili na papir za peko.