Nasveti

Okrepimo trebuh, noge in zadnjico

Renata Ucman
10. 1. 2017, 09.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Iztok Dimc

Zaradi nizkih temperatur je rekreacija na prostem za marsikoga manj prijetna, poleg tega je bilo v prazničnem decembru na mizi več izdatne hrane. A krepitvi in oblikovanju telesa, obenem pa porabljanju odvečnih kalorij se lahko učinkovito posvetimo kar doma. Katja Jerman, vaditeljica skupinske fitnes vadbe v centrih Bodifit v Domžalah in Kamniku, nam je prikazala in opisala izpopolnjene vaje vadbe shape TNZ, s katerimi boste okrepili in oblikovali predvsem trebuh, noge in zadnjico. Ob redni vadbi večkrat na teden se boste obenem bolje počutili in imeli boste več energije.
»TNZ je, kot je že znano, kratica za trebuh, noge, zadnjico. Shape TNZ je torej vadba, pri kateri se posvečamo krepitvi in oblikovanju tako imenovanih kritičnih točk telesa, torej trebuha, nog in zadnjice. Z vadbo ob spremljavi glasbe aktiviramo vse telo, izboljšamo tonus telesa in pospešimo metabolizem. Namenjena je torej vsem, ki si želijo oblikovati telo, izboljšati počutje ali se zgolj sprostiti in zabavati. Vadbo lahko izvajajo tako začetniki kot tudi napredni vadeči, tako ženske kot moški,« pojasnjuje Katja Jerman, vaditeljica skupinske fitnes vadbe, ki je pridobila licenco Fitnes zveze Slovenija in licenco inštruktorice skupinske vadbe Bodifit, vadbe pa vodi v centrih Bodifit v Domžalah in Kamniku. Ker se zaveda pomena gibanja in zdravega načina življenja, poskuša to prenesti tudi na druge.
Vadimo večkrat na teden!
Katja Jerman svetuje: »Vadbo lahko izvajamo večkrat na teden, ni pa primerna za vsak dan. Menim namreč, da je recept za dobro počutje, zdravje in lepo oblikovano telo kombinacija raznovrstnih vadb. Zato poleg krepilnih vaj v svoj trening vključite tudi vadbe za vzdržljivost, gibljivost in vadbe s poudarkom na jedru, hrbtenici in sklepih. Le tako boste svojemu telesu zagotovili vse potrebno za normalno delovanje in izkoristili njegove zmogljivosti.«
Pazimo na pravilno izvedbo vaj
»Krepilne vaje za trebuh, noge, zadnjico in hrbet lahko izvajamo tudi doma. Pripomočki, kot so stopnička, uteži, elastike in podobno, pri teh vajah niso potrebni, vendar lahko z njimi popestrimo vadbo in ji tako dodamo intenzivnost. Potrebovali bomo le podlogo za vaje, ki jih izvajamo leže. Pri izvajanju vaj moramo biti pozorni na pravilno izvedbo, saj z napačno in nenadzorovano vadbo hitro nastanejo nezaželene bolečine ali poškodbe. Pomembno je tudi, da dihamo v skladu z gibanjem, kar pomeni, da izdihnemo vedno v času obremenitve telesa,« svetuje Katja Jerman.

Več v Zarji št. 2.10.2017