Nasveti

Hm, kaka ritka, pa tudi trebušček in stegna!

J. Z.
8. 6. 2016, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vaje za krepitev mišic

Ne bomo rekli, da se približuje sezona kopalk in da bo treba hitro ukrepati. Če doslej niste, tudi zdaj ne boste na hitro postali ljubitelji gibanja. A za tiste, ki si z gibanjem zagotavljate dobro počutje, bodo vaje dobrodošla osvežitev v vsakodnevnih aktivnostih. Sedem vaj vam bo pomagalo okrepiti mišice zadnjice, trebuha in stegen ter odpraviti odvečno maščobo, ki se vam je nabrala v hladnih mesecih.

Stranski bočni dvigi

Ta vaja zagotavlja ozek pas, deluje pa tudi na ritne mišice. Lezite na desni bok in pokrčite noge v kolenih, nato se uprite na desno podlaket in dvignite zgornji del telesa. Pozor: komolec mora biti natanko pod ramo. Hrbtenica je povsem vzravnana, tako da riše telo od kolen do glave ravno črto. Boke počasi dvignite in spet spustite. Pri tem napnite trebušne mišice. Vajo ponovite 12-krat, nato menjajte lego, lezite na levi bok in dvigujte boke, naslonjeni na levo podlaket. Vaja je namenjena krepitvi stranskih trebušnih mišic in topljenju maščobnih blazinic na bokih.

Trening na stopnicah

Telesno pripravljenost opazno izboljša že od pet do šest minut vsakodnevnega vzpenjanja po stopnicah. Naj torej stopnice postanejo vaš zaveznik na poti k čim lepši postavi.

Za trebuh: Stopite z levo nogo na stopnico, v naslednjem koraku pa desno koleno dvignite v višino bokov, kot bi korakali. Roke naj se sproščeno gibajo v ritmu. Najprej se povzpnite 10 stopnic z visokim dvigovanjem desne noge, potem pa zamenjajte nogi in visoko dvigujte levo koleno. Vajo ponovite z vsako nogo 10-krat.

Za noge: Pri prestopanju stopnic skrčite nogo, tako da se z levo oziroma desno peto močno približate zadnjici. Poskusite se tako povzpeti 15 stopnic.

Za zadnjico: Vzpenjajte se po stopnišču, tako da prestopite eno stopnico. Naredite 20 takih korakov, potem se nekaj stopnic vzpenjajte normalno, nato pa še 20-krat prestopite po dve stopnici hkrati.

Preostale vaje za zadnjico, stegna in trebuh boste našli v reviji Zarja št. 23, 7.6.2016