Nasveti

Težave za zaprtimi vrati

Milka Krapež
12. 4. 2016, 23.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Veliko otrok trpi zaradi kroničnega zaprtja

Pediatri in šolski zdravniki ugotavljajo, da ima čedalje več otrok hude težave z zaprtjem. Razlaga je preprosta: otroci namesto v igri na prostem čedalje več časa presedijo pred računalniki in televizijskimi ekrani, na voljo pa imajo tudi vse več slabe hrane, od čipsa do sladkarij, ki na hitro potešijo lakoto. Namesto vode pa pijejo sladke pijače, ki jim škodijo na več načinov.

Strokovnjaki ugotavljajo tudi, da je veliko otrok kronično zaprtih, in to vsem razvitem svetu, torej tudi v Sloveniji. Ko otrok enkrat izkusi boleče odvajanje zelo trdega blata, ga začne zadrževati in se izogiba stranišču, saj ve, da ga bo med kakanjem bolelo. Na žalost se starši po tem, ko otrok preraste kahlico, večinoma nehajo ukvarjati z njegovo prebavo. Pri tem so seveda izključene očitne težave, ki so navadno posledica kakšne okužbe. Ko se blato zadržuje v črevesju, črevesna stena iz njega izsrkava vodo, zato postaja vse trše. Z drugimi besedami, dlje ko otrok čaka, da bo šel na stranišče, večja bo težava. V vsakem primeru pa bo odvajati moral. Ni tako redko, da starši otroka pripeljejo na kliniko, ker so težave tako hude, da jim niso kos.

Lahko so vzrok slabe izkušnje. Eden od vzrokov za zaprtje je, da ima otrok slabe izkušnje z odvajanjem. Te lahko izvirajo še iz časa, ko so ga silili na kahlico. Pri tem je treba biti vztrajen, vendar pa tudi potrpežljiv. Z grožnjami dosežemo ravno to, česar si ne želimo. Otrok začne izkušnjo povezovati z nečim slabim, in to ga od rednega odvajanja odvrača. Najbolje si je čim prej vzeti čas in mu razložiti, zakaj je redno odvajanje potrebno. In ko smo že pri tem, mu je treba pojasniti, zakaj je treba poiskati stranišče takoj, ko začuti potrebo; ne pa da odlaša do zadnjega. Kot rečeno, otrok lahko počasi izgubi občutek, kdaj mora kakat, poleg tega postane to težje in celo boleče.

Odvajanje večkrat na dan. Veliko je bilo napisanega, kaj je normalno odvajanje. Dojenčki odvajajo blato večkrat na dan. Ko otrok preraste kahlico, pa naj bi bilo normalno odvajanje od enkrat na dan do trikrat na teden. Vendar pa novejše ugotovitve kažejo, da je bolje odvajati večkrat, se pravi najmanj enkrat na dan, še bolje pa dvakrat ali trikrat. Da se ta del bioloških potreb pri otroku čim prej uredi tako, da vse življenje ne bo imel težav, si morajo starši vzeti nekaj časa. Predvsem je treba opazovati, kolikokrat gre otrok na veliko potrebo. Tudi pogovor o tem ne bo škodil. To že dolgo ni več tabu in izogibanje tej temi bolj škodi kot koristi. Seveda ni treba, da otrok zabava družbo s straniščnimi zgodbicami, omejiti se je treba na tisto, kar je človekova potreba in kar naj ostane njegova intima. Tudi pretiravanje namreč škoduje.

Več v Zarji št. 15, 12. 4. 2016