Juha iz zelene z lososom
Za 2 osebi
Priprava: 10 minut
Kuhanje: 30 minut
Sestavine: 400 g gomolja zelene * 200 g krompirja * 1 čebula * 2 žlički masla * sol * poper * 1,5 dl manj mastnega mleka * 150 g lososovega fileja * 4 žličke limoninega soka * 4 žličke vloženega naribanega hrena * 1 ščep sladkorja * 2 žlici narezanega drobnjaka.
Priprava: Gomolj zelene in krompirje olupimo ter narežemo na kocke. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. V kozici segrejemo 2 žlički masla ter med mešanjem nekoliko popražimo čebulo, zeleno in krompir. Solimo in popramo. Zalijemo z 1,5 dl posnetega mleka in s pol litra vode. Segrejemo, da zavre, nato pa počasi kuhamo v pokriti kozici na šibkem ognju 25 minut. Lososov file narežemo na majhne kockice. Solimo, popramo in pokapljamo z 2 žličkama limoninega soka. Juho gladko sesekljamo s paličnim mešalnikom. Dodamo od 3 do 4 žličke vloženega naribanega hrena, ščep sladkorja in 2 žlički limoninega soka. Lososove kockice damo v juho in jih v juhi na hitro prevremo. Juho potresemo z narezanim drobnjakom in ponudimo z opečenim kruhom.
Preostale recepte za jedi z lososom preberite v reviji Zarja št. 15, 12.4. 2016