Nasveti

Naravna kozmetika

R.H.
16. 6. 2009, 23.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kaj sploh je naravna kozmetika? Pravijo, da bi morali na svojo kožo dajati samo tisto, kar lahko damo tudi v usta.

Pravijo, da bi morali na svojo kožo dajati samo tisto, kar lahko damo tudi v usta, kajti učinkovine iz krem, tonikov, gelov in mask  prodirajo skozi povrhnjico vse do notranjih organov. Z negovalnimi sredstvi tako prihajajo v naše telo kemične snovi, kot so barvila, konzervansi in drugi dodatki, ki zdravju ne koristijo ali so zanj celo nevarni. Zato nas vse več išče naravnejše kozmetične izdelke. A pozor: proizvajalci to vedo in veliko izdelkov zavajajoče oglašujejo, kot da so v njih samo naravne sestavine.

Kaj sploh je naravna kozmetika? Enotne definicije ni, a resni ponudniki so se zedinili, da so naravna kozmetična sredstva tista, ki vsebujejo le stoodstotno naravne sestavine iz kontrolirane pridelave ali nabrane v neoporečnih predelih, poleg tega niso gensko spremenjene ali obsevane za daljšo obstojnost. V naravno kozmetiko se uvrščajo izdelki, ki niso bili testirani na živalih ter ne vsebujejo sintetičnih barvil in dišav. Izdelki, ki izpolnjujejo opisane zahteve, dobijo certifikat, ki jamči o njihovi kakovosti in ustreznosti. Znak za certifikat je natisnjen na embalaži.

 

Dobro je vedeti
Alergije: Tako kot sintetične lahko tudi naravne sestavine izzovejo alergično reakcijo (znani alergeni so npr. arnika, čebelji vosek ali jasminovo olje). Čim manj sestavin ima izdelek, tem manjša je nevarnost, da bo povzročil alergijo.
Trajnost: Naravna kozmetična sredstva zdržijo, ko jih enkrat odpremo, do tri leta. Za daljšo uporabnost jim dodajajo rastlinske izvlečke ali esence, ki učinkujejo kot konzervansi (npr. vrba).
Cena: Obdelava naravnih sestavin je sicer zahtevnejša, vendar naravna kozmetika praviloma ni nič dražja od običajne.

Osem najpomembnejših sestavin naravne kozmetike
1. Aloe vera: pogosto jo vsebujejo izdelki za po sončenju, saj pomirja in ščiti pred vnetji.
2. Avokadovo olje: neguje kožo, jo ohranja prožno in preprečuje njeno izsušitev.
3. Ognjič (kalendula): ima v kremah protivnetni učinek, pomirja, pomaga proti hrapavi in razpokani koži.
4. Jojobino olje: gladi in neguje kožo, veže vlago in se dobro vpija.
5. Kamilica: izvleček kamilice pomirja razdraženo kožo, učinkovina bisabol preprečuje vnetja in je primerna za nego občutljive kože.
6. Olje iz šipkovih semen: spodbuja celično obnovo, zavira izgubljanje vlage.
7. Izvleček vrtničnih cvetov: izboljša videz kože, osvežuje, čisti, krepi, izravnava ten kože in pomirja.
8. Karitejevo maslo: gladi gube in uravnava maščobno zaščito kože.