Nasveti

Nenadna nezavest

M. K.
29. 6. 2009, 16.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nenadno slabo počutje, ki povzroči prehodno nezavest, pozna marsikdo. Je strah, da je z nami nekaj hudo narobe, upravičen?

Mlado dekle, ki je živahno klepetalo z vrstnicami na avtobusni postaji, je nenadoma padlo v nezavest. Že naslednji hip se je zavedlo in odklonilo pomoč, češ da je z njo vse v redu. Njena mama je menila, da zdrav človek sredi belega dne ne pade v nezavest brez razloga, zato jo je odpeljala k zdravniku.

Pokazalo se je, da je imela najpogostejšo obliko sinkope, vazovagalno epizodo. Sinkopa ni bolezen, ampak nenadno splošno slabo počutje, ki vodi v prehodno nezavest. Ta največkrat traja nekaj sekund in je, kot rečeno, najpogostejša oblika sinkope. Druge oblike so lahko povezane z resnimi boleznimi in tudi smrtno nevarne.

Za vazovagalno sinkopo pa velja, da jo lahko sprožijo najrazličnejši dogodki. Skoraj vsakemu se v življenju zgodi, da, na primer, ob hitrem vstajanju začuti nelagodje, kakor da bo izgubil zavest ali pa zavest tudi v resnici izgubi. Izgubo zavesti lahko povzroči daljše stanje ali pokončno sedenje, posebej če so noge v nepremičnem položaju (to se dogaja vojakom). Sinkopo lahko sprožijo stres, bolečina, neprijeten dogodek. Včasih se zgodi, da se človek onesvesti pri dajanju krvi, cepljenju. Šolar se lahko onesvesti sredi testa; nekdo drug pri opazovanju nekoga, ki se je poškodoval.

Vzrok za hipno nezavest so lahko daljša izpostavljenost hudi vročini pa tudi dehidracija, višina, krči v trebuhu kot pri odvajanju blata, celo samo odvajanje blata ali uriniranje, lakota, nenadna močna čustva (na primer ob novici, da je nekdo umrl), slabost in bruhanje, požiranje in kašljanje, pritiskanje na neko mesto v grlu, sinusih, očeh, izpostavljenost zelo hladni vodi, celo smeh in nekatera zdravila, ki vplivajo na krvni tlak.
Zmanjšanje pretoka krvi v možgane. Običajno se ljudem to dogaja večkrat in najverjetneje izgubo zavesti povzroči vedno isti sprožilec, ni pa nujno.

Vazovagalna sinkopa sama po sebi ni nevarna. Nevaren je lahko padec zaradi nje. Najboljše zdravljenje je, da se bolnik poskuša izogniti dogodkom oziroma sprožilcem, zaradi katerih zgublja zavest. Predvsem pa je treba vedeti, da v tem stanju počivanje ni najboljše. Ker pri vazovagalni sinkopi pade krvi tlak, je bolje, da bolnik prekriža noge in zategne njihove mišice, s čimer prepreči nadaljnje padanje krvnega tlaka. Pomagala bo tudi slana tekočina ali energijska pijača oziroma pijača z elektroliti. Za ljudi, ki morajo jemati zdravila za znižanje krvnega tlaka, je sicer primerno, da v takem stanju ne vzamejo zdravila, vendar pa jih ne smejo trajno opustiti, ker se s tem spravijo v drugo nevarnost (možganska kap, srčni infarkt). Najbolje je, da se o tem temeljito pogovorijo s svojim zdravnikom.