Nasveti

Zelje vsak dan!

Jana
8. 7. 2009, 12.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Začenja se sezona zelja in drugih kapusnic, ki prav zdaj vsebujejo veliko nadvse koristnih snovi, med njimi so glukozinolati, ki preprečujejo raka.

Začela se je sezona zelja in drugih kapusnic, ki  vsebujejo veliko nadvse koristnih snovi, med njimi so glukozinolati, ki preprečujejo raka. Pametno jih je jesti vsak dan, saj nam krepijo odpornost sluznic in dihal, naredijo pa tudi red v debelem črevesu.  Različne vrste zelja (tudi rdeče in kitajsko), ohrovt, brstični ohrovt,  brokoli in cvetača pa žal zgubijo svoje zdravilne lastnosti, če jih kuhamo. Je mogoče jesti surove?
Seveda! Navadno, rdeče in kitajsko zelje pa tudi ohrovt na drobno zrežemo, solimo in pomečkamo med dlanmi, tako bo dovolj mehko, da ga lahko pojemo v solati. Brokoli in cvetačo narežemo zelo na tanko, čvrste dele pa lahko tudi nastrgamo. Z različnimi prelivi sta obe vrsti zelenjave odlični, primešamo lahko seveda tudi paradižnik, stročnice in drugo zelenjavo. Preveč zagnane jedce surovih kapusnic je treba opozoriti, naj ne pretiravajo, saj lahko preveč razdražijo prebavila in sečila. Nekaj veliki žlic na dan bo dovolj.
Nikar ne pozabimo na kislo zelje, ki ga lahko jemo pred vsakim obrokom (žlico ali dve, seveda ne kuhanega) in nas bo opremilo z vitamini in rudninami ter nam čudovito uredilo prebavo.