Nasveti

Dober tek iz morja

Jana
8. 7. 2009, 10.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Upati je, da bo končno le prišlo pravo poletje, ko nam prija predvsem veliko sadja in zelenjave, zraven pa morsko meso. Recepti so za štiri.

Hobotnica v solati

Potrebujemo kilogram težko hobotnico, košček korenčka, paradižnik, šopek peteršilja, 8 strokov česna, limono, kozarček suhega belega vina, olje in začimbe. 
Hobotnico očistimo in jo damo kuhat v mrzlo vodo z nekaj vejicami peteršilja, korenčkom ter paradižnikom. Ribiči trdijo, da je prej kuhana, če damo zraven kuhat plutovinast zamašek. Kuhano ohladimo in zrežemo na koščke. Solimo, popramo, dodamo strt česen in žlico sesekljanega peteršilja, zabelimo z livnim oljem in dodamo limonin sok ter vino. Dobro premešamo in damo v hladilnik za nekaj ur, najbolje čez noč. Ponudimo z belim kruhom. 


Špageti s školjkami

Potrebujemo 40 dag špagetov, 1 kg klapavic, pločevinko olupljenih in na koščke zrezanih paradižnikov, 2 žlici sesekljanega peteršilja, 10 strokov česna, olivno olje in začimbe. 
Špagete skuhamo na zob, klapavice pa očistimo pod tekočo vodo, odprte zavržemo, preostale pa damo v lonec in jih pokrite segrevamo toliko časa, da se odprejo. Poberemo jih iz lupin.
Na dveh žlicah olja prepražimo pol česna in peteršilja (le toliko, da zadiši) ter dodamo paradižnik. Pokrijemo in kuhamo deset minut, nato dodamo školjke in kuhamo še deset minut. Na koncu solimo, popramo, dodamo žličko sladkorja in preostali peteršilj ter česen. Kuhamo še tri minute in zlijemo na špagete. Dobro premešamo in ponudimo.          

Lososovi polpeti

Potrebujemo 40 dag lososa, 30 dag krompirja, jajce, 2 žlici moke,  žlico sesekljanega drobnjaka, skodelico sezamovih semen,  olje  in začimbe. 
Lososovo meso očistimo kože in srti ter zrežemo na koščke. Krompir skuhamo, olupimo in pretlačimo. Pomešamo meso, krompir, moko,  jajce, sol, poper. Oblikujemo polpete, jih povaljamo v sezamovih semenih in spečemo v vročem olju. Ponudimo s paradižnikovo solato.

Tunine kroglice

Potrebujemo  30 dag skute, 30 dag tunine v olju, 6 žlic parmezana,  1 jajce, moko, olje in začimbe. 
Skuto in odcejeno tunino dobro premešamo, dodamo parmezan in 3 žlice moke, poskusimo, dosolimo, če je treba, pregnetemo in oblikujemo za oreh velike kroglice. Povaljamo jih v moki in ocvremo v olju. Ponudimo s solato ali paradižnikovo omako.