Nasveti

Večnamenski golaž

Jana
8. 7. 2009, 08.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Golaž sodi med tipične večerne kuharske umetnine, kar pomeni, da ga kuhamo za naslednji dan ali za več dni. Skuhajmo ga več, shranimo v zamrzovalnik, z majhnimi popravki ga lahko zmeraj znova preoblikujemo v novo jed za štiri osebe.

OSNOVNI RECEPT ZA GOLAŽ
Potrebujemo 2 kg govejega mesa, 1,5 kg čebule, 2 dl olja in začimbe.
Meso narežemo na manjše kocke, tako bomo golaž preprosteje konzervirali  in tudi uporabnejši bo. V loncu segrejemo olje in po porcijah opečemo meso,  nato pa damo na olje sesekljano čebulo. Dušimo jo, da postekleni, nato dodamo meso in med skrbnim mešanjem dušimo, da čebula razpade. Če je treba, tu in tam prilijemo nekaj žlic vode. Nato damo v lonec žlico sladke paprike, premešamo in prilijemo približno liter vode. Dodamo ščep kumine, dve žlici gorčice, dve žlici paradižnikove mezge, žličko majarona, lovorjev list, žlico začimbnega posipa, sol in poper. Če imamo pri roki svežo papriko, je dodamo nekaj koščkov. Lonec pokrijemo in jed dušimo, dokler se meso ne zmehča. Ohladimo in spravimo v četrtlitrske plastične lončke. 
 

GOLAŽEVA JUHA
Potrebujemo skledico golaža, 3 kisle kumarice, moko, jajce, kis.
Golaž stresemo v liter vode in zavremo. Žlico moke stepemo  s štirimi žlicami vode in juho zgostimo.  Umešamo jajce in dve žlici moke, z majhno žlico zajemamo cmočke in jih zakuhamo v vrelo juho. Kuhamo jih deset minut.  Dodamo še po ščep timijana in žajblja ter sesekljane kumarice, dosolimo, prilijemo kisa po okusu in ponudimo. 
                   
ENOLONČNICA

Potrebujemo lonček golaža, 4 krompirje, pol manjše glave zelja, 2 korenčka, papriko in začimbe.
V sedem decilitrov mrzle vode damo na kocke narezan krompir in korenček, na kvadratke narezano papriko in zelje ter vse skupaj skuhamo do mehkega. Nato dodamo golaž, zgostimo z žlico moke, začinimo z rožmarinom in pol kozarca suhega belega vina ter dosolimo. Kuhamo še pet minut in ponudimo.

GOLAŽ Z GOBAMI

Potrebujemo lonček golaža,  25 dag šampinjonov, pol  lončka kisle smetane, moko in 40 dag  širokih rezancev.
Šampinjone umijemo in zrežemo na rezine. Damo jih golažu, prilijemo malo vode in kuhamo deset minut. Nato z žličko  moke, razžvrkljane z  vodo, jed  zgostimo, na koncu pa dodamo še kislo smetano in pogrejemo do vretja.  Medtem skuhamo rezance in jih razdelimo  na štiri  krožnike, na vsak krožnik damo še četrtino raguja. Ponudimo s solato.

GOLAŽ Z GRAHOM

Potrebujemo zavitek zamrznjenega graha,  ščep origana in pol kozarca kečapa. Grah stresemo h golažu, dodamo origano,  kečap ter četrt litra vode in kuhamo dobre četrt ure, nato jed zgostimo z žličko moke. Če imamo še manj časa, uporabimo konzerviran grah. Ponudimo s polento ali krompirjevim pirejem oziroma špageti.

GOLAŽ S STROČJIM FIŽOLOM

Potrebujemo skledico golaža, pol kilograma zamrznjenega fižola in malo moke. Golaž razredčimo s četrt litra vode, dodamo fižol in kuhamo dvajset  minut. Zgostimo z žlico moke, dosolimo, prevremo in ponudimo s kuhanim krompirjem.