Nasveti

Nega kože poleti

Jana
8. 7. 2009, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Poleti poskrbimo za posebno nego kože.

Komaj čakamo na vroče dni, a zadnje čase, ko na nas preži toliko nevarnosti, povezanih s škodljivim sevanjem, se moramo nanje nekoliko bolj pripraviti. Kaj bolj škodi koži, sonce ali čas? Ali kreme proti staranju delujejo? Koliko časa pred soncem ščiti krema z zaščitnim faktorjem 30? Zbrali smo odgovore na najpogostejša vprašanja o negi kože, ki si jih postavljamo poleti.


Koliko časa me pred soncem ščiti puder z zaščitnim faktorjem 8?
Za kratek sprehod boste zaščiteni tudi s pudrom ali s senčilom, ki vsebuje zaščitni faktor 8, vendar tako skromna zaščita nikakor ne zadostuje za enourno hojo iz službe domov po razbeljenem betonu.

Kako naj prepoznam kakovostno zaščitno kremo? Kateri faktor naj izberem?
Dermatologi priporočajo, da kupite zaščitno sredstvo v lekarni, kjer boste od farmacevta dobili natančen podatek, kako vas krema zaščiti pred žarki UVA in UVB. SPF, denimo 30, pomeni zgolj, koliko časa smo zaščiteni pred sončno opeklino oziroma žarki UVB, ki povzročajo opekline. Kar pomeni, da če je sonce tako močno, da bi vas opeklo v eni minuti, vas bo krema z SPF 30 ščitila 30 minut. A SPF nič ne pove o zaščiti pred sončnimi žarki UVA, zato izberite kreme, ki ščitijo pred obojimi, torej pred žarki UVA in UVB.

Katera krema je najbolj učinkovita zoper gubice?
Najbolj učinkovite so kreme, ki vsebujejo derivat vitamina A, tretinoin. Tretinoin dermatologi zelo dobro poznajo, saj ga že desetletja uporabljajo za zdravljenje številnih kožnih obolenj, od aken do luskavice. Povsem po naključju pa so ugotovili, da tretinoin izboljša prekrvitev kože in s tem tudi kakovost in količino kolagenskih vlaken v dermisu, spodnjem delu kože. Rezultat je bolj gladka, polnejša in mladostna koža.

Ali lahko izgubo vlage poleti prepreči ustrezna prehrana?
Znanstveniki raziskovalnega centra za prehrano na bostonski univerzi so odkrili, katero sadje in zelenjava vam najbolj pomagata vzdrževati mladosten videz v vročih dneh. Sestavili so seznam 25 živil, tri najučinkovitejša so suhe slive, rozine in borovnice. Za vsa našteta živila je značilno, da vsebujejo ogromno antioksidantov. Mednje sodijo še robidnice, česen, kodrolistni ohrovt, brusnice, jagode, maline, špinača, brstični ohrovt, slive, pšenični kalčki, brokoli, rdeča pesa, avokado, pomaranče, rdeče grozdje, rdeča paprika, češnje, kivi, rdeča grenivka, čebula, sladka koruza in jajčevci.

Ali pripomočki za domačo mikrodermoabrazijo delujejo?
Večina jih vsebuje blaga abrazivna sredstva, ki so načelno varna in jih lahko uporabljate brez zdravniškega nadzora. Vendar jih morate uporabljati dlje, kakor če bi se odločili za medicinsko dermoabrazijo. Če imate občutljivo kožo, morate izdelek najprej preskusiti na delčku kože na rokah. Izdelek uporabljajte največ enkrat na teden, sicer tvegate vnetje ali pretirano občutljivost za sonce. Mikrodermoabrazije si ne smete privoščiti, če že uporabljate kremo z derivati vitamina A.

Zakaj imam poleti več aken?
Poleti kožo izsušujemo s pogostim kopanjem, prhanjem in z izpostavljanjem soncu. Bolj ko koži krademo vlago, mastnejša je, saj postane pretirano delovanje žlez lojnic njen obrambni mehanizem. K aknam po hrbtu in dekolteju so nagnjene ženske, ki se veliko ukvarjajo s športom, saj tudi znoj zapre pore. Pomaga, če se boste neposredno po telesni vadbi preoblekli in če boste pri prhanju uporabili gel z benzolovim peroksidom. Proti vztrajnim aknam vam bo zdravnik predpisal antibiotično mazilo. Pri izbiri kozmetike za problematično kožo obraza je bolj kot oznaka »oil-free« ali »water-based« pomembna opomba proizvajalca, da je izdelek nekomedogen oziroma testiran na komedogenost oziroma akne.

Kako naj vem, ali sem alergična na sonce?
Alergija prizadene predvsem svetlopolte ljudi. Pod vplivom sončnih žarkov se v telesu sprosti histamin, ki povzroči rdeče, srbeče izpuščaje, mehurčke, predvsem na dekolteju, ramenih in rokah. Tudi srbeče akne so lahko posledica alergije na sonce. Povzroči jih kombinacija maščob na koži, na primer pri uporabi mastnih zaščitnih krem, in sončnih žarkov. Najboljša zaščita pred alergijo na sonce sta izogibanje sončnim žarkom, ko so ti najmočnejši, in zaščita telesa z lahkimi oblačili. Uporabite nemastne zaščitne kreme, brez emulgatorjev. Pri večjih težavah se posvetujte s svojim zdravnikom.

Obilno potenje me spravlja v zadrego. Ali vbrizgavanje botoksa pomaga?
Injiciranje botulinusa je eden najvarnejših in najučinkovitejših načinov zdravljenja čezmernega potenja. Botoks zablokira povezavo med živcem in mišico, zato žleza znojnica ni več aktivirana. Uspeh zdravljenja je velik, po terapiji se pod pazduho, na dlaneh ali na nogah šest mesecev ne boste popolnoma nič potili.

Po depiliranju imam rdeče mozoljčke. Kaj lahko storim?
Dlačice brijte v smeri njihove rasti, po britju pa nanesite negovalno kremo po britju. Rdečih pikic bo manj, če se boste depilirali z voskom ali depilacijsko kremo. Trajna rešitev brez stranskih učinkov pa je lasersko odstranjevanje dlačic, a za to poletje ste že prepozni.

Katere kreme za porjavitev so do kože najbolj prijazne?
Dermatologi priporočajo kreme, ki vsebujejo dehidroksiaceton (DHA) in teh je pri nas na voljo veliko. Gre za majhno molekulo, ki obarva roženo plast kože, podobno kot barva za lase obarva lase. Krema za porjavitev bo učinkovala teden dni, ne smete pa pozabiti, da vas ne ščiti pred soncem. Uporabiti morate tudi kremo z zaščitnim faktorjem.

Ali lahko kožna znamenja odstranim z laserjem?
Nikar! Sumljive, pigmentne spremembe lahko pregleda in odstrani le specialist dermatolog, ki bo izrezano znamenje poslal naprej na preiskave. Nikoli pa se tega ne bi smela lotiti kozmetičarka z laserjem. Že sama diagnostika pigmentnih znamenj je težka in pri nas je pravih specialistov, ki se s tem ukvarjajo, malo. Pri svojem zdravniku se temeljito pozanimjate o pravih naslovih.

Kakšne vrste znamenja me lahko opozorijo na kožnega raka, melanom?
Upoštevajte, da so melanomske lezije tipično nepravilnih oblik, imajo nejasne robove, običajno imajo mnogo odtenkov rjave ali črne, pa tudi rdečkaste in modrikaste barve, v premeru merijo pogosto več kot 5 milimetrov in so dvignjene nad raven kože. Če opazite sumljivo znamenje, pojdite takoj k zdravniku. Vsaj enkrat v življenju bi vas moral temeljito pregledati dermatolog, ki bo odločil, kako pogosto morate v prihodnje na preglede.

Katere razvade koži najbolj škodujejo?
Največji sovražnik kože je sonce, ne čas. Na vašem obrazu se ne kažejo vaša leta, marveč seštevek ur, ki ste jih preživeli na soncu. Sonce namreč spodbudi nastajanje antikolagenskega proteina v koži.
Poleg sonca pa kožo postarajo še drugi dejavniki. Najpomembnejši so:
 cigaretni dim
 prehrana, ki ji primanjkuje vitaminov A, C, E, folne kisline in vitamina B12
 prehrana, ki vsebuje veliko maščobe in soli
 čezmerno uživanje alkohola
 stresno življenje
 uporaba napačne kozmetike
 premalo spanca

Ali izkušen dermatolog res že po videzu kože obraza ve, kdo je kadilec?
Obraz kadilca, ki pokadi 20 cigaret na dan, se vsakih 10 let postara za 14 let. Tobak namreč sproža protein, ki napade elastičnost kože. Kadilci imajo več gub, njihova koža pa je bledikasto sivkaste barve. Plastični kirurgi pravijo, da koža kadilcev pri rezu skalpela »zacvrči«. Spremembe v kolagenu, ki jih povzroča kajenje, ne moremo popraviti s prehrano ali drugimi dopolnili. (mm)