Nasveti

Rižota z gobami

Jana
13. 7. 2009, 07.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Sezona gob se začenja. Okusno gobjo rižoto lahko pripravimo v 25 minutah.

Za 4 osebe
Priprava: 10 minut
Kuhanje: 30 minut

Sestavine: 1 čebula * 4 žlice olivnega olja * 100 g svežih gob (gojenih šampinjonov, lahko tudi jurčkov) * 250 g vloženih paradižnikovih koščkov (iz konzerve) * sol * poper * 1,5 litra vode * 500 g riža za rižote * 6 žlic naribanega parmezana ali ovčjega sira (pecorino).

Priprava: Čebulo na drobno sesekljamo in počasi ter med mešanjem pražimo na olivnem olju, da se zmehča. Dodamo očiščene, na lističe narezane gobe, premešamo in pražimo 5 minut. Dodamo koščke paradižnika (v sezoni lahko uporabimo zrele, olupljene in na grobo sesekljane sveže paradižnike), solimo, popramo ter odstavimo. Pustimo stati v pokriti posodi. V drugi kozici pristavimo vodo, da zavre. Osolimo jo in dodamo riž. Premešamo in pustimo, da se riž kuha 5 minut. Nato ga odcedimo, vodo od kuhanja pa prihranimo. Riž stresemo v kozico z gobovo omako. Premešamo. Po zajemalkah dodajamo vodo od kuhanja riža. Vsakokrat riž premešamo in pustimo, da vsrka vso tekočino, preden prilijemo naslednjo zajemalko. Po okusu solimo in popramo. Po kakih 15 minutah je rižota kremasta in sočna, riževa zrnca pa so v sredini še nekoliko čvrsta. Primešamo naribani sir, kuhamo še nekaj minut, nato pa postrežemo z jedjo.

Nasvet: Po želji potresemo rižoto z na drobno sesekljanim, svežim peteršiljem. Posebej ponudimo naribani sir, da si ga vsak še sam potrese po jedi. Vzamemo ali parmezan v kosu, ki ga sproti naribamo na krožnike, ali trdi ovčji sir, ki je prav tako pikantnega okusa kot parmezan.