Nasveti

Skutna torta tiramisu

Jana
16. 7. 2009, 16.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Osvežilna klasika za poletne dni

Za tortni model s premerom 24 cm
Priprava: 30 minut
Počivanje: od 12 do 16 ur
Pečenje: 40 minut

Sestavine: za testo: 150 g moke * 3 žlice kakava v prahu * 6 jajc * 250 g sladkorja * 1 dl močne ekspresne kave * 1 dl kavnega ali mandljevega likerja; * za nadev: 500 g mascarponeja * 125 g manj mastne skute * osminka litra jajčnega likerja * 3 žlice sladkorja * 200 g sladke smetane; * poleg tega: maslo za model * 3 žlice kakava v prahu.

Priprava: Pečico segrejemo na 175 stopinj. Namastimo tortni model s premerom 24 cm. Pomešamo moko in kakav. Ubijemo jajca in ločimo rumenjake od beljakov. Z metlicami električnega ročnega mešalnika penasto umešamo rumenjake, sladkor in 1 žlico vode. Dodamo moko s kakavom in rahlo premešamo. Posebej stepemo sneg iz beljakov, ga dodamo rumenjakovi zmesi in vse skupaj previdno premešamo. Zmes damo v pripravljeni model. Pečemo v ogreti pečici na srednji rešetki 40 minut. Pečeno testo naj se malo ohladi, nato ga vzamemo iz modela. Pustimo, da stoji čez noč (najmanj 12 ur). Naslednji dan torto enkrat prečno prerežemo. Dobimo dve plošči, ki ju navlažimo z mešanico ekspresne kave in likerja. Z električnim ročnim mešalnikom gladko razmešamo mascarpone, skuto in sladkor. Stepemo sladko smetano in jo rahlo primešamo skutni zmesi. Polovico te kremne zmesi namažemo na eno od plošč testa. Pokrijemo z drugo ploščo pečenega testa. Torto nato premažemo s preostalo kremo in na debelo posipamo s kakavom v prahu.

Nasvet: Pazimo, da pečenih plošč testa ne navlažimo s preveč kave in likerja, saj bomo tako težko zložili torto. Torto laže in lepše  namažemo s kremo, če položimo prvo ploščo na krožnik, okrog nje pa sklenemo obod tortnega modela. Nato naložimo na ploščo kremo, pokrijemo z drugo ploščo pečenega testa in rahlo pritisnemo, da se plošči in krema sprimejo. Odstranimo obod in namažemo torto po vrhu ter po robu.