Nasveti

Ponev z mešano zelenjavo

Jana
14. 7. 2009, 08.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Preprosta, okusna in hitro pripravljena priloga ali samostojna jed.

Za 4 osebe
Priprava: 15 minut
Praženje: od 6 do 7 minut

 

Sestavine: 3 žlice olja * 1 strok česna (strt s stiskalnico) * 150 g kitajskega zelja (narezanega na tanke rezance) * 150 g cvetače (razdeljene na cvetke) * 150 g brokolija (razdeljenih na cvetke) * pol žličke popra * 2 žlici sojine omake * 1,5 dl kokošje ali zelenjavne juhe iz kocke * 2 na tanko narezana korenčka * 150 g na  tanko narezanih šampinjonov * 1 čebula (narezana na obročke) * 50 g svežih sojinih kalčkov.

Priprava: V voku segrejemo olje. Na srednje močnem ognju prepražimo česen, da zlato porumeni (ne sme porjaveti, saj postane potem grenek). Dodamo zelje, cvetačo in brokoli. Začinimo s poprom, prilijemo juho in sojino omako. Med mešanjem pražimo 3 minute. Dodamo korenje, gobe, čebulo in kalčke. Mešamo in pražimo še 2 minuti. Zelenjavo preložimo na pladenj ali na krožnike in takoj ponudimo. Za prilogo ponudimo riž.

Nasvet: Jedi, pripravljene v voku, začinimo čisto na koncu, ko sestavine tudi zalijemo z malo omake ali s kokošjo juho. Takrat lahko dodamo sestavinam v ponvi že kuhane testenine ali riž, da se pregrejejo. Običajno pa skuhamo riž posebej, ga razdelimo v skodelice ali na krožnike in na to podlago naložimo prepraženo jed iz ponve. Kadar zajemamo jed, zajamemo vsakokrat tudi nekaj riža.