Nasveti

Belokranjska povitica

Jana
16. 7. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Belokranjsko povitico, praznično sočno pogačo iz skute, jajc in soli, naj bi v Belo krajino prinesli Uskoki z Balkana, je povedala gospodinja Nena s turistične kmetije Bajuk.

Belokranjsko povitico, praznično sočno pogačo iz skute, jajc in soli, naj bi v Belo krajino prinesli Uskoki z Balkana, je povedala gospodinja Nena s turistične kmetije Bajuk (www.slovenia.info/bajuk) v vasi Radovica pri Metliki (tik ob hrvaški meji) in nam zaupala recept zanjo. Pogači v narečju pravijo povetica ali pa potica. Ker je polžasto zavita in pečena v okroglem pekaču,  nekoliko spominja na balkanski burek. Poznavalci pravijo, da je najokusnejša topla. »Tradicionalni način njene priprave se je ohranil do današnjih dni,« je še povedala gospodinja Nena. Ker jo gostje naravnost obožujejo,  jo na njihovi kmetiji pripravljajo vse leto.

Sestavine:  za testo: 50 dag moke * 1 jajce * 3–4 dl mlačne vode * 2 žlici olja * 1 žlička kisa * ščepec soli; za nadev: 1 kg sveže skute * pregreta smetana * 2 jajci * 2 žlički soli.

Priprava: Iz zgoraj navedenih sestavin zamesimo mehko in gladko testo ter naredimo štiri hlebčke. Premažemo jih z oljem in pokrijemo s prtičem. Počivajo naj pol ure. Potem testo na tanko razvaljamo in razvlečemo ter pustimo počivati 10–15 minut, da se nekoliko osuši. Medtem pripravimo nadev in ga razmažemo po vseh štirih kosih testa. Nato vsak kos testa posebej zavijemo v zvitek in ga polžasto položimo v okrogel pomaščen pekač. Preden damo zvitke v pečico, jih premažemo s stepenim jajcem. Tako pogačo pečemo v pečici pol ure pri temperaturi 200 stopinj C. Belokranjsko povitico lahko v poletnih mesecih ponudimo tudi kot odlično  samostojno jed s svežo sezonsko solato. (kb)

Združenje turističnih kmetij Slovenije izvaja projekt Ohranimo gastronomsko dediščino, s finančno pomočjo Norveške, Islandije in Liechtensteina. Informacije: www.slovenia.info/uzivajmobrezmeja