Nasveti

Fantovska pečenka

Jana
16. 7. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nekdaj so bile mesne jedi na Dolenjskem na mizi le ob prazničnih dneh, zato so si mladi fantje pogosto priskrbeli kakšen priboljšek. Svoj ulov pa so znali slastno pripraviti, recimo zajca so spekli na žerjavici in od tod se je tudi ohranilo ime fantovska pečenka.

Nekdaj so bile mesne jedi na Dolenjskem na mizi le ob prazničnih dneh, zato so si mladi fantje pogosto priskrbeli kakšen priboljšek. Radi so se družili, navdušeni pa so bili tudi nad lovom na jazbece, srnjad in poljske zajce. Svoj ulov pa so znali tudi slastno pripraviti, recimo zajca so spekli na žerjavici in od tod se je tudi ohranilo ime fantovska pečenka.

Gospodinje pa so zajca pripravile malce drugače. Dale so ga v lončeno posodo, posolile, zabelile s svinjsko mastjo in dodale nekaj zelišč – čebulo, majaron, luštrek in gorčično seme – ter spekle na ognjišču. Recept za fantovsko pečenko nam je zaupala mlada, a izkušena gospodinja Eva s turistične kmetije Šeruga (www.seruga.si) v vasi Sela pri Ratežu na Dolenjskem. »Čeprav se trudimo ohraniti čim bolj izvirne recepte, se ti z leti kljub temu spreminjajo,« je dejala in dodala, da lahko fantovsko pečenko pripravljamo skozi vse leto, zraven pa uporabimo sezonsko zelenjavo in priloge.

Sestavine: kunec (očiščen) * začimbe: peteršilj, timijan, luštrek, rožmarin * 1 čebula * 2 stroka česna * sezonska zelenjava: gomolj zelene, paprika, por, paradižnik, korenje * 1 dl belega vina * 3 žlice olja

Priprava: Kunca očistimo in operemo, ga posolimo in položimo v pekač. Dodamo peteršilj, timijan, luštrek, rožmarin ter čebulo in česen; poleti lahko uporabimo sezonsko zelenjavo z domačega vrta. Gomolj zelene, paprika, por, paradižnik in korenje se prav dobro podajo k zajcu. Nato kunca zalijemo z belim vinom, dodamo nekaj kapljic olja in ga pečemo dobro uro na 180 stopinj. Med pečenjem ga večkrat zalijemo z lastnim sokom in malo vode. Ko je meso pečeno, ga ponudimo s sirovimi štruklji, mladim pečenim krompirjem, pozimi pa se odlično prilega s sladkim rdečim zeljem. (kb)

Združenje turističnih kmetij Slovenije izvaja projekt Ohranimo gastronomsko dediščino, in sicer s finančno pomočjo Norveške, Islandije in Lihtenštajna. Več informacij najdete na www.slovenia.info/uzivajmobrezmeja