Nasveti

Le kaj bi brez dedkov in babic!?

Jana
28. 10. 2009, 08.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Tako pogosto vzdihne marsikateri od staršev, ki ima to srečo, da mu pri skrbi za otroke pomagajo stari starši.

Tako pogosto vzdihne marsikateri od staršev, ki ima to srečo, da mu pri skrbi za otroke pomagajo stari starši. Še posebno v današnjih časih je njihova pomoč pri vzgoji in skrbi za vnuke neprecenljiva. Raziskava, ki je bila pred kratkim objavljena v reviji Pediatrics, med drugim ugotavlja, da so otroci v varstvu starih staršev veliko varnejši kot drugje. Število nesreč je pri njih skoraj za polovico manjše kot v kakšnem drugem varstvu, celo kadar na otroke pazijo starši.

 

Materialna pomoč in čustvena opora
V današnjih časih je zelo dragoceno tudi, da številni stari starši svojim otrokom z družinami materialno pomagajo. Kriza je mlade družine prikrajšala za prihranke, krediti za odplačevanje stanovanjskih posojil so neusmiljeni, zneski na položnicah so tudi v na videz brezplačni šoli visoki.
Prezreti pa ne gre niti čustvene opore. Pristne vezi, ki se pletejo med vnuki in starimi starši, so lahko močne in bogate. Srečata se mladostna moč in modrost, ki navadno ne hodita z roko v roki, je dejal eden od dedkov o svoji izkušnji z vnuki. Na obeh straneh so pripadnost družini, predanost, zaščita lahko temelj za zdrave odnose, ki jih je danes težko vzpostaviti.
Družinske vrednote so še vedno cenjene
Bogdan Žorž, psihoterapevt in psiholog z dolgoletnimi izkušnjami pri delu z mladimi, je med drugim tudi avtor knjige Stari starši in njihovo vzgojno poslanstvo. Tudi sam je že dedek in v uvodu knjige je zapisal, da je bil dan, ko je to postal, eden najsrečnejših v njegovem življenju. O svojih pogledih na staro starševstvo je zapisal: »Družinsko življenje se je v zadnjem stoletju bistveno spremenilo – najbrž bolj kot v vsej pretekli človeški zgodovini skupaj. Družinske vrednote so sicer še vedno zelo cenjene – toda na načelni ravni; v resničnem življenju pa jih izpodrivajo vrednote individualizma, prostosti, osebnega zadovoljstva … Družina kar nekako razpada. Najprej je, večinoma zaradi socialno-ekonomskih premikov (propadanja klasičnega kmetijstva), razpadla velika, razširjena družina. Zdaj pa se čedalje bolj izničuje in razbija tudi družina – in kar vsiljuje se občutek, da celo nekako načrtno!«
Vloga starih staršev ni določena
Žorž tudi pravi, da politika od sredine dvajsetega stoletja z uvajanjem vzgojnih načel in pravic ter postavljanjem zakonskih okvirov čedalje bolj izriva stare starše in njihove vzgojne vloge. Zato ni čudno, če današnja družinska zakonodaja sploh ne pozna starih staršev, vzgojnih pravic in dolžnosti starih staršev niti ne omenja, kaj šele, da bi jih določala ali urejala.
»Čeprav je področje vzgojne vloge starih staršev za strokovnjake in njihove raziskave precej nezanimivo in kakšne celostne raziskave o tem sploh nimamo, pa nam posamezne manjše študije, predvsem pa praksa psihologov, pedagogov, vzgojiteljev in zdravnikov kažejo, da stari starši v resnici igrajo izjemno pomembno vlogo tudi v vzgoji in varstvu otrok današnjega časa.«
Tudi starim staršem se je življenje spremenilo
Tako kot drugim generacijam se je življenje spremenilo tudi starim staršem.
Starostne meje so se premaknile, ljudje živijo dlje in veliko otrok ima celo še vitalne pradedke in prababice. Številni ljudje, ki postanejo stari starši, so še zaposleni in bolj kot nekdanjim dedkom podobni zaposlenim staršem.
»Zelo veliko starih staršev zaradi najrazličnejših razlogov sploh ne opravlja svoje starostarševske vloge – nekateri zaradi svojih službenih in drugih obveznosti, drugi zato, ker skušajo ob odhodu lastnih otrok svobodno zaživeti, tretji pa preprosto zato, ker jim njihovi lastni otroci tega ne dopustijo ali ne omogočijo. Ti zadnji so skupina trpečih starih staršev, s katerimi se v svoji praksi tudi srečujem – ampak ne v njihovi vzgojni vlogi, temveč v njihovih stiskah in travmah, ki jih pri tem doživljajo!«
Stari starši lahko tudi škodujejo
V svoji psihoterapevtski praksi se Bogdan Žorž torej pogosto srečuje s starimi starši. Pri tem spoznava, da je ta vloga izjemno raznolika: »Mnogi so ne le v veliko pomoč pri vzgoji in varstvu vnukov, ampak že kar pravi blagoslov zanje. Srečujem pa tudi stare starše, ki uničujejo mlade družine in svoje vnuke, saj kar vztrajajo v svoji drži oblastnikov, ki svojim že odraslim otrokom ne dopustijo, da bi zares odrasli in odgovorno prevzeli starševsko vlogo. In še drugo škodljivo vlogo starih staršev srečujemo – to so tisti, ki so nekakšen zastonj servis za mlade starše …«
Kot poudarja Žorž, je zdrava vloga starih staršev nekje na sredini. Stari starši naj spoštujejo starševsko vlogo in odgovornost otrokovih staršev ter naj se v vzgojo vnukov vključujejo le toliko, kot to otrokovi starši sprejemajo. Taki stari starši lahko tudi dandanes, v naših družbenih razmerah in načinu življenja, zelo pomagajo preobremenjenim staršem, delujejo kot blažilnik, da se to ne prenaša tudi na otroke. Morda najpomembnejša vloga starih staršev pa je v vzgoji vrednot, v vzpostavljanju globljega odnosa, kjer šele nastane prostor za vzgojo – za kar staršem pogosto zmanjkuje časa!