Nasveti

Vzgojimo potaknjence!

Jana
9. 11. 2009, 16.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Jeseni z balkonov, okenskih polic in teras pospravimo rastline. Ni jih treba zavreči, saj iz starih, zdravih rastlin lahko čez zimo vzgojimo nove.

Jeseni z balkonov, okenskih polic in teras pospravimo balkonske rastline v koritih. Ni jih treba zavreči, saj iz starih, zdravih rastlin lahko čez zimo vzgojimo nove, mlade, ki nam bodo naslednjo pomlad lepo zacvetele. Priprave in vzgoje potaknjencev iz njih, denimo iz bršljank in pelargonij, se lahko lotimo sami ter pri tem upoštevamo navodila izkušenih vrtnarjev. Tako nam spomladi ne bo treba kupiti sadik in bomo nekaj prihranili.  

S potaknjenci lahko  razmnožimo številne rastline, ki smo jih vzgajali v loncih, od različnih posodovk, cvetočih balkonskih rastlin, zelnatih trajnic do vzpenjavk in drugega. Za tako vegetativno razmnoževanje s potaknjenci je primerna večina okrasnih rastlin. Na večini slovenskih balkonov poleti zacvetijo bršljanke in pelargonije in prav pri njih je vzgoja potaknjencev ob upoštevanju nekaterih zakonitosti precej preprosta.
Kako si pripravimo potaknjenec
Potaknjence praviloma vzgajamo le iz popolnoma zdravih, močnih in bujnih rastlin, ki jim v ta namen najpogosteje odrežemo stebelni vršiček. Pri nekaterih rastlinah lahko uporabimo tudi potaknjence, izrezane iz osrednjega dela stebla, če jih ne želimo zavreči. Izbiramo mlade vršičke oziroma poganjke na vrhu rastline, ki se bodo prej prijeli in nastavili korenine. Vršičke lahko na balkonskih rastlinah režemo vse do pozebe.
Izberimo kakovostno prst
Preden se lotimo priprave potaknjencev, si pripravimo kakovostno zemljo. Najbolje je, da uporabimo tako za presajanje, ki jo lahko kupimo že pripravljeno in je tudi primerno pognojena ter razkužena, da na nove rastline ne prenašamo škodljivcev in bolezni.
Če bomo uporabili zemljo, ki jo imamo doma, pazimo, da izberemo tako, ki ni okužena z rastlinskimi boleznimi oziroma v njej niso rasle obolele rastline. Poleg tega jo obogatimo z gnojili oziroma s hranili za boljšo rast in razvoj rastlin.
Uporabimo lahko tudi v vodi dobro namočene šotne tablete.
Razkužimo posodje in orodje     
Potem izberimo pravo posodje. Najbolje je, da uporabimo manjše lončke, lahko tudi plastične lončke od jogurtov, skute in podobno. Vendar jih moramo, prav tako kot orodje, prej razkužiti z razkužilom, ki se uporablja v vrtnarstvu, če želimo vzgojiti močne in zdrave rastline.
Zakaj ni potaknjencev smiselno saditi kar v balkonska korita? V teh je preveč zemlje in zato hitro postane prekisla ter neprimerna za vzgojo mladih, občutljivih potaknjencev.     Priprava potaknjencev pri bršljankah in pelargonijah
Z rastlin do pozebe odrežemo vršičke stebel. Pri bršljankah in pelargonijah zadostuje tri centimetre dolg vršiček. S stebla odstranimo spodnji list ali dva. V zemljo potaknemo približno en centimeter spodnjega dela takega vršička in prst ob njem utrdimo z rokami oziroma jo nekoliko potlačimo, da bo hitreje začel nastavljati korenine.
Zemljo okoli potaknjenca takoj zalijemo z vodo, in to ponovimo vsak teden oziroma kadar se zemlja osuši. Mnogo lepše bodo potaknjenci uspevali, če jih bomo rosili z vodo. Za to lahko uporabimo priročno pršilko. 
Vzgoja in nega potaknjencev 
Doma moramo imeti tudi ustrezne razmere za vzgojo potaknjencev. Najlepše uspevajo v čim svetlejših prostorih, pri temperaturi med 18 stopinj do 22 stopinj Celzija.
Nikakor potaknjencev ne vzgajamo nad izviri toplote, nad vročimi radiatorji ali neposredno na soncu. Potrebujejo dovolj svetlobe, pomanjkanje te pa se pokaže tako, da postanejo pretegnjeni.
Primerna vlažnost zraka
Pomembna je tudi  primerna vlažnost zraka. V ta namen jih lahko pokrijemo s steklenim kozarcem, ki prepreči izhlapevanje vode, ali s polivinilom.  Za preprečevanje izsušitve lahko uporabimo tudi drugo prekrivalo, ki preprečuje izhlapevanje vode in prepušča veliko svetlobe.
Oblikujmo močne sadike
Poganjke med rastjo ustrezno negujemo. Najbolje je, da jih že med rastjo primerno oblikujemo, to pomeni, da odrežemo nove poganjke,  tako da bo sadika že na pogled goste in močne rasti.      
Gnojenje
Za potaknjence ustrezno skrbimo vso zimo do pomladi. Po štirinajstih dneh nastavijo korenine. Po enem mesecu, ko je rastlina nastavila korenine, jo že lahko začnemo dognojevati. Najbolje je, da za to uporabimo gnojilo za balkonske rastline.
Presajanje mladih rastlin 
Mlade rastline, ki smo jih vzgojili v lončkih, z zemeljsko grudo vred presadimo v korito šele takrat, ko je rastlina že razvila močan koreninski sistem in se nasploh okrepila. Enako velja tudi za potaknjence bršljank in pelargonij. Znak za to, da se je rastlina lepo ukoreninila, so nežni mladi listi na rastlinah.