Nasveti

Martinova gos

Jana
10. 11. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pečena gos ali raca z mlinci in rdečim zeljem je ena od značilnih martinovih jedi po vsej Sloveniji. Recept za pripravo jesenske specialitete nam je pripravila gospodinja Milena s turistične kmetije Pri Martinovih v Globočicah pri Krški vasi (www.martinovi.com).

Pečena gos ali raca z mlinci in rdečim zeljem je ena od značilnih martinovih jedi po vsej Sloveniji. Recept za pripravo jesenske specialitete nam je pripravila gospodinja Milena s turistične kmetije Pri Martinovih v Globočicah pri Krški vasi (www.martinovi.com). Na koncu je še pojasnila, da lahko poleg pečenih gosi in rac podobno pripravimo tudi kakšno drugo pernato žival.

Martinova gos
Sestavine:
1 gos * sol * 1 jabolko * 1 čebula * mast ali olje
Priprava: Očiščeno gos dobro nasolimo znotraj in zunaj ter pustimo čez noč v hladilniku. Naslednji dan damo vanjo še pol kislega jabolka in eno čebulo. Nato gos položimo v namaščen pekač in približno dve uri in pol pečemo na temperaturi 180–200 °C. Med pečenjem gos lepo obračamo in zalivamo s sokom pečenke in z vodo. Gos mora biti enakomerno zapečena z vseh strani.

Dušeno rdeče zelje
Sestavine:
1 kg rdečega zelja (1 srednje velika glava) * sol * 1 žlica sladkorja * 1 čebula * 1 žlica ostre moke * kumina * 1 dl cvička
Priprava: Zeljne liste narežemo na rezance in posolimo. Nato v nizki kozici prepražimo 1 žlico sladkorja in na drobno narezano manjšo čebulo, da lepo zarumeni. Dodamo narezano zelje in dobre pol ure počasi dušimo. Nato dodamo eno žličko ostre moke, za noževo konico kumine ter vse dobro premešamo. Na koncu prilijemo 1 dl cvička. Dušimo še 15 minut.

Mlinci
Sestavine: 50 dag gladke moke * 3 jajca * majhna žlička soli * voda po potrebi.

Priprava: Iz zgoraj navedenih sestavin umesimo gladko testo. Počiva naj 10 minut. Nato testo razrežemo na šest enakih kosov. Vsak kos testa razvaljamo na velikost pekača, približno 2–3 mm debelo. V pečici spečemo oz. posušimo vsako krpo testa posebej na 180 °C, da postane zlato rumene barve. Nato hladne razlomimo in jih stresemo v vrelo soljeno vodo ter jih pustimo stati 5 minut, da se zmehčajo. Odcedimo jih in zabelimo s sokom, ki je nastal pri pečeni goski. Mlince dobro premešamo in postrežemo še tople k pečeni gosi ali raci.
Prav na koncu, ko so vse jedi pripravljene, gos razrežemo in jo ponudimo z mlinci ter dušenim rdečim zeljem.