Ljudje

Mala intimna avantura

Jelka Sežun
10. 11. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Liffe, ljubljanski mednarodni filmski festival, letos slavi okroglo obletnico. Verjetno ste opazili - izdaja jih številka dvajset na začetku.

Liffe, ljubljanski mednarodni filmski festival, letos slavi okroglo obletnico. Verjetno ste opazili – izdaja jih številka dvajset na začetku.

Od srede, 11. novembra, pa do naslednje nedelje, 22., bo v Ljubljani (in Mariboru) potekal jubilejni, dvajseti Liffe. Festival je vsako leto večji, boljši, uspešnejši. Lani so vrteli 110 filmov, letos jih bodo 106. Lani so prodali skoraj 47.000 vstopnic, letos jih bodo, predvidevamo, še več, saj obisk vsako leto zraste.
Skrivnost uspeha? Morda jo je odkril režiser Metod Pevec, ki pravi: »Kako lahko filmi, ki jih v redni distribuciji malodane nihče ne bi niti povohal, na Liffu doživijo svoje resnično veličastne minute, včasih tako širokosrčne, da jih Ljubljani niti ne bi pripisal? Ugibam: ko sedimo na sedežu Liffa, najbrž tvegamo, raziskujemo, odkrivamo … Včasih imamo srečo, drugič ne, vedno pa gre za majhno intimno avanturo.«
Letos se boste na svojo avanturo podajali v desetih programih. Eden je posvečen kratkim filmom, drugi se spominja padca berlinskega zidu pred dvajsetimi leti, retrospektiva je posvečena režiserju Michaelu Hanekeju, nov pa je program Kinobalon, namenjen otrokom in mladim.
Na izbiro imate – kot vsako leto – filme, nagrajene na uglednih filmskih festivalih, pa  uveljavljene avtorje (letos na primer Pedra Almodovarja, Jima Jarmuscha, Larsa von Trierja, Michaela Moora, Fatiha Akina, Bertranda Taverniera, Wernerja Herzoga, Alaina Resnaisa) in take, ki jih morate šele odkriti. 
Dober lov. Želimo vam srečno roko pri izbiri filmov.