Nasveti

Kvašena pogača s slanino

Jana
16. 11. 2009, 13.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pogača je okusno hrustljava, najboljša je, dokler je vroča.

Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Vzhajanje: 40 minut
Pečenje: 25 minut

Sestavine: 20 g svežega kvasa * 410 g moke * 200 g prešane slanine * 3 čebule * 200 g kisle smetane * 200 g sladke smetane * 1 jajce * 3 žlice olja * 2 žlici sesekljanega peteršilja.

Priprava: Kvas razpustimo v 2 dl mlačne vode, dodamo 400 g moke in 1 žličko soli ter zamesimo gladko, voljno testo. V pokriti skledi in na toplem naj testo vzhaja, da se približno podvoji. Slanino narežemo na tanke pramene. Čebulo olupimo in narežemo na tanke liste. V visoki posodi zmešamo kislo in sladko smetano, 1 žlico moke, razžvrkljano jajce, olje in 1 žličko soli, da dobimo kremast preliv. Primešamo polovico na drobno zrezane čebule. Pečico ogrejemo na 220 stopinj. Vzhajano kvašeno testo pregnetemo na pomokani delovni površini. Lahko ga razdelimo na dva ali štiri manjše dele. Vsak del na tanko razvaljamo in testo položimo na namaščen pekač. Premažemo s smetanovim prelivom in potresemo s preostalo čebulo, slanino in peteršiljem. Pečemo v vroči pečici 25 minut.

Nasvet: Pogača je okusno hrustljava, najboljša je, dokler je vroča. Lahko jo spečemo vnaprej, na zalogo, in zamrznemo. Ko želimo postreči z jedjo, damo kose zamrznjene pogače za 10 do 15 minut v vročo pečico in jih na srednji rešetki popečemo pri 180 stopinjah, da so spet kot sveži. Kadar nam primanjkuje časa, testa ne zamesimo sami, ampak uporabimo že pripravljeno in zamrznjeno testo za pico, ki ga odtalimo in pustimo vzhajati, medtem ko pripravljamo nadev.