Nasveti

Piščanec

Jana
17. 11. 2009, 11.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Saj ni treba, da pišččanca zmeraj pečemo.

Piščančje meso je bolj zdravo od rdečega, poceni je in hitro pripravljeno, zato ga imejmo večkrat na mizi. Recepti so za štiri.

             Juha

                      Če bi radi nemastno juho, ki ne bo nič slabša od goveje, vzemimo pol piščančjih prsi, košček kakršnih koli jetrc, dva korenčka, košček peteršiljeve korenine, pol na plošči popečene čebule, zelnati list, pol paradižnika, košček paprike in malo zelene. Vse to damo v lonec, prilijemo dva litra in pol vode, solimo, dodamo za noževo konico muškatnega oreška in kuhamo na majhnem ognju dobro uro. Pustimo, da se juha zbristri, nato precedimo. V juho lahko zakuhamo kak koli, najhitreje pa bo, če stepemo jajce z dvema žličkama moke in počasi vlivamo v vrelo juho. Kuhamo le minuto ali dve.

                     S papriko in čebulo

                     Za štiri osebe potrebujemo dvoje prsi, šopek mlade čebule, eno rdečo in eno rumeno papriko, pol lončka kisle smetane, olje in začimbe.
                      Z mesa snamemo kožo in ga razrežemo na štiri dele. Solimo in opečemo na malo olja, da zarumeni. Nato dodamo na kolesca zrezano čebulo in na kvadratke zrezano papriko ter žličko začimbnega posipa. Prilijemo pol kozarca vode, pokrijemo in dušimo dvajset minut. Na koncu zgostimo s smetano in žličko moke, razžvrkljane v vodi. Kuhamo še tri minute. Ponudimo s krompirjevim pirejem.
 
                  Zvitki z blitvo

                  Potrebujemo osem tankih filejev (zrezke naj nam od prsnega dela odreže mesar), osem tankih rezin gnjati, 16 listov blitve, olje in začimbe.
                  Soljene zrezke zložimo na desko, jih obložimo z enim blanširanim listom blitve, nato z rezino gnjati in potem še z drugim blitvinim listom. Zvijemo, spnemo z zobotrebci in opečemo na vročem olju, potem prilijemo malo vode in dušimo na majhnem ognju 15 minut. Ponudimo s poljubno prilogo in solato.

                    Piščančja obara z grahom

                    Za štiri osebe potrebujemo pol piščanca, tri korenčke, šopek mlade čebule, pol kilograma sladkornega graha, troje piščančjih jetrc, jajce, pšenični zdrob, olje in začimbe.
                      Piščanca razrežemo na majhne koščke, maščobo in odvečno kožo odrežemo. Meso popražimo na dveh žličkah olja, da zarumeni, nato dodamo na kolesca zrezan korenček in čebulo ter na koščke zrezan sladkorni grah. Dušimo nekaj minut, nato prilijemo liter vode, solimo, popramo, dodamo žličko začimbnega posipa, lovorov list, po ščepec timijana, majarona in rožmarina ter za noževo konico muškatnega oreška. Kuhamo petnajst minut, nato dodamo jetrne žličnike: jetrca nastrgamo, dodamo jajce in dve in pol žlici pšeničnega zdroba, začinimo s strokom strtega česna in sesekljanim peteršiljem. Dobro premešamo in pustimo stati deset minut. Če je masa pretrda, dodamo malo vode. Z žlico oblikujemo majhne žličnike (ali z rokami kroglice), jih zakuhamo v juho in pustimo vreti še dvajset minut. Obaro lahko pogrevamo vsaj dva dni!