Nasveti

Dieta klinike Mayo

Jana
26. 11. 2009, 14.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Že leta krožijo po svetu različne diete klinike Mayo, prava pa je ta!

Zimski čas je za našo postavo in zdravje precej nevaren čas, ko jemo precej več. Pametno je torej, da pravočasno vklopimo zavoro in se lotimo diete.

Predstavljamo vam pravo dieto ameriške klinike Mayo, saj smo dolga leta pod tem imenom brali o grenivkah in jajcih; ta dieta naj bi učinkovala hitro in naj bi bila za povrh zdrava. Zdrava seveda ni, učinkuje pa res hitro, a se izgubljeni kilogrami vrnejo v rekordnem času.
       Pred nekaj leti je klinika Mayo objavila svojo shujševalno dieto, ki nima z grenivkino nič skupnega, pa tudi s hitrim hujšanjem ne. Obljublja izgubo pol kilograma na teden in krepko zdravje, zahteva pa tudi nekaj discipline in vsakodnevno gibanje. Dovolj je, če hitreje hodimo, kopljemo po vrtu ali pomivamo okna, trikrat tedensko pa bi se ob gibanju morali prepotiti, kar je nekaj več kot pol ure rahlega teka.
        Kakšen je jedilnik? Podrobnosti lahko najdete na mayoclinic.com, poiščite rubriko health in nato še diet-book. Je kar treba prebrati, ker se diete razlikujejo glede na spol in težo, ne boste pa naredili nič narobe, če se držite okvirnih navodil, ki so takšna:
Zajtrk: Dober dl grenivkinega, ananasovega, jabolčnega ali pomarančnega soka, 50 g žit (polnozrnati kruh, kosmiči, polenta, palačinka …), čaj ali kava. 
Kosilo: Sveža ali kuhana zelenjava, lahko jo pripravimo v solati, zraven pa jemo ali košček mesa ali sira ali pa majhen krompir, kos polnozrnatega kruha, kašo (5 dag) in za poobedek manj sladko sadje.
Večerja: Največkrat jemo na žaru pečeno ribo ali košček mesa, zraven pa zelenjavo, večkrat si privoščimo gosto zelenjavno juho in kos kruha, tudi testenine niso prepovedane.
Za malico pijemo zelenjavni sok in pojemo kakšen kreker, lahko jemo sadje pa tudi pokovko brez soli in maščob. Dieta obljublja dva kilograma manj na mesec, vendar maščobe in ne vode, kot se to zgodi pri večini hitrih diet.