Nasveti

Otroci pečejo praznično pecivo

Jana
9. 12. 2009, 13.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Hana, Miha, Erik in Maks so nam spekli izjemno dobre praznične orehove rogljičke.

Tudi z vzgojnega vidika je zelo pomembno vključevati otroke v kuhinjska opravila. To velja tako za deklice kot za dečke. Otroci se pri delu sprostijo in hkrati dobijo občutek, da je treba za skupnost, ki je lahko družina ali družba prijateljev, poskrbeti in da hrana, ki pride na mizo, ni samoumevna stvar. V mislih je treba narediti načrt in ga nato še izpeljati.

 

Najbolje je, če otrokom pri zahtevnejših opravilih pomagajo starši. Opozoriti jih je treba na nevarne zadeve, kot so vroča pečica in ostri predmeti. Ne pozabite na čiste roke. Tako kot pri drugem delu naj bodo otroci tudi pri pripravi peciva čim natančnejši.
Hana, Miha, Erik in Maks so se zbrali za kuhinjsko mizo ter presenetili s spretnostjo pri izdelovanju sladkih rogljičkov. Njihova delovna vnema  je bila prav tako velika kot veselje pri pokušanju, ko so rogljički prišli iz pečice. Izkazalo se je, da ima recept eno samo slabost: predolgo je treba čakati, da se rogljički vsaj toliko ohladijo, da je mogoče prve pohrustati za pokušino. Kdor ne verjame, da so odlični, naj jih poskusi speči sam.
 
SESTAVINE: Za testo: 60 dag moke + 25 dag masla +  žlička soli + kocka (42 g) kvasa + 1 jajce + 2 rumenjaka + 3 žlice sladkorja + 1 dl mleka za pripravo kvasca + nastrgana lupina pomaranče; Za nadev: 15 dag mletih orehov, lešnikov ali mandljev + sneg dveh beljakov + 10 dag sladkorja + sladkor v prahu za posip.

PRIPRAVA: Testo za rogljičke naredimo tako, da moko presejemo v skledo in mu dodamo kvasec, ki smo ga prej raztopili v mlačnem mleku, nato pa še jajce, rumenjaka, raztopljeno maslo in sol, raztopljeno v manjši količini vode, ter nastrgano lupinico pomaranče. Sestavine zgnetemo v gladko testo.
- Nadev pripravimo iz mletih orehov, lešnikov ali mandljev, stepenih beljakov in sladkorja, tako da dobimo gosto zmes.
- Testo naj v toplem prostoru in pokrito vzgaja približno eno uro. Nato ga ponovno zgnetemo in razdelimo na štiri enake dele.
- Iz vsakega dela z rokami oblikujemo okrogel hlebček in ga razvaljamo v čim bolj pravilen krog s premerom 25 cm. Testo naj bo debelo približno 3 mm.
- Krog iz testa razrežemo tako, da najprej dobimo štiri enake dele, nato pa vsako četrtino še razpolovimo, nato še vsak kos prerežemo na polovico. Tako smo dobili šestnajst enakih delov, podobnih dolgim trikotnikom.
- Zajamemo žličko nadeva in ga položimo na širši del trikotnika.
- Testo previdno zavihamo čez nadev in ga začnemo oblikovati oziroma zavijati. Pri zavijanju je treba biti natančen, da nadev ne pobegne iz rogljička in da z gibi rok testo raztegujemo v rogljičkovi konici.
- Rogljiček je narejen, zdaj mu samo še damo končno obliko. Konica trikotnega testa naj bo skrita na spodnji strani, da se med vzhajanjem oziroma peko ne odviha. Konici nekoliko upognemo.
- Ko porabimo vse koščke iz prvega kosa testa, razvaljamo naslednje in jih prerežemo enako kot prejšnjega.

- Rogljičke zložimo v ravno vrsto na pekač, pokrit s pekovskim papirjem in jih pečemo v pečici 20 minut pri temperaturi 180 ºC, da lepo zarumenijo.

- Ko so pečeni, jih previdno preložimo s pekača na krožnik, kjer naj se ohladijo. Bodite previdni! Pekač in pečica sta zelo vroča!

- Rogljičke preložimo na lepši krožnik in jih potresemo s sladkorjem v prahu. Končno smo dočakali trenutek, ko jih lahko poskusimo!

 

Tekst: STANE MAŽGON, foto: JAKA KOREN