Nasveti

Štirje dobri zaščitniki srca

Jana
26. 1. 2010, 00.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Štirje zelo dobri zaščitniki zdravega srca so mandlji, olivno olje, borovnice in čokolada!

Zdravje tudi zaužijemo – tako dokazujejo raziskave. S pravimi živili lahko pomagamo ohranjati zdravje srca.

 

1. Mandlji
znižujejo raven holesterola in s tem nevarnost srčnega infarkta. Vsebujejo veliko vitamina E, večkrat nasičene maščobne kisline, balastne snovi in flavonoide (barvila). Zato je priporočljivo vsak dan pojesti pest mandljev.

2. Olivno olje
nas ščiti pred t. i. »oksidativnim stresom«. Prosti radikali ogrožajo celice v stenah ožilja in jih poškodujejo; maščobe in druge škodljive snovi se potem še tem laže nalagajo na poškodovana mesta ter s tem ožijo žile. Antioksidanti v hladno stisnjenem olivnem olju zavirajo tovrstne škodljive procese, olivno olje pa vsebuje še prav poseben antioksidant, oleuropein, ki zavira nastajanje krvnih strdkov ter škodljivih snovi, ki povzročajo vnetja. Priporočljivo je, da vsak dan uživamo olivno olje, najboljše v solatah, pa tudi pri peki. Vendar ga ne uživajte v prevelikih količinah, ker se bo potem seveda spremenil v kalorično bombo.

3. Borovnice
vsebujejo resveratol, antioksidant, ki zvišuje raven t. i. »dobrega« holesterola HDL. Ta preprečuje nastajanje žilnih oblog in s tem zmanjšuje nevarnost obolevnosti za srčno-žilnimi boleznimi. Kdor spije na dan tri kozarce borovničevega soka, seveda čim bolj naravnega in brez dodatkov, lahko zviša raven HDL tudi za 10 odstotkov. Enako velja za brusnični sok in sok iz rdečega grozdja.

4. Čokolada
krepi srce zaradi flavonoidov, ki jih vsebuje kakav, iz katerega pridelujejo čokolado. Flavonoidi oslabijo proste radikale in pospešujejo proizvodnjo serotonina, hormona sreče. Ta ugodno vpliva na pretočnost krvi, kar okrepi oskrbo srca s kisikom in hranljivimi snovmi. Priporočljiva je temna čokolada, ki vsebuje največ flavonoidov.  (jz)