Mnenja

Mama hoče prodati hišo

Jana
26. 1. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Mama se je odločila, da bo prodala hišo in si z vsoto poravnala bivanje v domu, saj ima zelo nizko pokojnino. Kaj bi bilo (finančno) najpametneje narediti?

Spoštovani finančni svetovalec, sem v precej nezavidljivem položaju. Sem brez službe, deloma tudi zaradi lastne neresnosti in mi je zdaj žal, a je prepozno, živim sama v najemniškem stanovanju ... Oče je umrl pred leti, mama živi v njuni hiši v manjšem kraju. Pred dvema mesecema je zbolela in ugotovila, da ne more več sama vzdrževati hiše, zato se je odločila, da jo bo prodala in si z vsoto poravnala bivanje v domu, saj ima zelo nizko pokojnino. Ko sem ji namignila, da bi morda lahko v svoje načrte vključila tudi mene, me je ostro zavrnila, češ da mi je v življenju že veliko pomagala in da mi ne misli več ter da bo s svojo lastnino počela, kar hoče. Ne prosim vas za nič drugega kot za nasvet, kaj bi bilo po vašem mnenju na njenem mestu (finančno) najpametneje narediti, da bo dobro zanjo in tudi zame. Po mojem mnenju bi bilo vendarle pametneje, če že prodaja hišo, da denar naloži (kam?) in si dom plačuje z obrestmi in še dodatno s svojo pokojnino, ona pa kot da noče nič o tem slišati. Rada bi ji pokazala vaš odgovor, zato vas zelo lepo prosim zanj.

Spoštovana gospa, priznam, da ste me z vprašanjem spravili v zadrego. Pa ne zato, ker zanj ne bi imel odgovora, ampak ker kar nekaj časa nisem našel pravega načina, da vam povem nekaj, kar vam morda ne bo preveč všeč. Ali mi je v odgovoru uspelo najti pravi pristop k reševanju vaših finančnih izzivov, boste na koncu presodili sami, gotovo pa boste v njem našli iskrenost in dobronamernost.
Poglejmo na položaj najprej s psihološkega vidika. Dejstvo je, da se ljudje večinoma držijo nekaterih miselnih vzorcev, ki so si jih pridobili v preteklosti, in jih niso pripravljeni spremeniti. Še najmanj takrat, ko to od njih pričakuje kdo drug. Takrat pogosto postanejo mali uporniki. Če k uporništvu vaše mame dodamo še kanček manj dobrih izkušenj glede vaših preteklih življenjskih in finančnih odločitev, potem ji verjetno ne gre zameriti njene odločnosti. In ker gre za njeno lastnino, bi bilo njeno odločitev treba spoštovati, pa čeprav vam ni všeč. Pravite, da ste v precej nezavidljivem položaju. Vprašanje je: ali to lahko spremenite? Seveda, a da bi spremenili svet okoli sebe, morate po mojem mnenju najprej spremeniti sebe. Prvi korak ste že naredili s tem, da se zavedate trenutnih razmer. Naslednji korak naj bi vas popeljal do spoznanja, da ste za svojo socialno in finančno varnost odgovorni izključno sami. Morda bo na začetku težko in boste potrebovali kakšno pomoč. Prosite zanjo in jo seveda hvaležno sprejmite, a nikoli ne računajte samo nanjo. Zanesite se nase in na svoje sposobnosti, kajti: »Najmočnejši človek na svetu je ta, ki stoji sam zase!« In ko boste končno stali sami zase, se bo prav gotovo spremenil tudi svet okoli vas. Na boljše. Gledano s finančnega vidika pa ima vaša mati po prodaji nepremičnine več možnosti, s katerimi bi si lahko zagotovila mirno bivanje v domu za ostarele. Na omenim dve. Prva je nekakšna obratna hipoteka na del ali celoto svoje nepremičnine, od katere bi potem vaša mati lahko prejemala dosmrtno rento, posojilodajalcu (banki, zavarovalnici) pa prepustila nepremičnino. Druga možnost bi lahko bila investicija v plemenite kovine, za katere se tudi v prihodnje predvideva rast in so ena najbolj likvidnih naložb. Ker sem prepričan, da materinska ljubezen nikoli ne usahne, verjamem, da se bodo stvari uredile v korist obeh. Za podrobnejše informacije in konkretno rešitev pa predlagam osebni posvet.

 

Nasveti so informativnega značaja. Z njimi vas želimo napeljati do razmišljanja, odločiti pa se morate sami. Samo vi se lahko odločite, katera naložba je za vas najboljša, vsaka vaša odločitev pa bo vaš denar izpostavila nekemu tveganju. Prav tako vam svetujemo, da posredovane informacije pred vlaganjem denarja še enkrat preverite, saj lahko v času od objave nastanejo kakšne spremembe.

Vprašanja za premoženjskega svetovalca nam lahko pošljete na naslov Uredništvo Jane, Dunajska 5, 1509 Ljubljana ali po elektronski pošti na jana@delo-revije.si, oboje s pripisom: Janin finančni kotiček. Da bi bolje razumeli vaše vprašanje, nam, prosimo, čim natančneje opišite svoj finančni položaj.