Nasveti

Polenta s šampinjoni

Jana
9. 4. 2010, 09.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Brezmesna glavna jed.

Za 4 osebe
Priprava: 30 minut
Kuhanje: 30 minut

Sestavine: 150 g instantnega koruznega zdroba za polento * sol * 125 ml mleka * 30 g masla * 250 g šampinjonov * 1 čebula * 2 žlici olivnega olja * sol * poper * 200 g češnjevih paradižnikov * 4 žličke omake pesto * 80 g kozjega sira.

Priprava: Pristavimo 7,5 dl osoljene vode, da zavre. V krop vsujemo zdrob za polento in kuhamo ter mešamo s kuhalnico, da dobimo gladko zmes. Sledimo navodilu z zavitka, in kuhamo, da se polenta zgosti in loči od posode. Odstavimo. Primešamo vrelo mleko in maslo ter razmešamo. Polento pustimo stati, medtem pa pripravimo gobe. Šampinjone očistimo in narežemo na četrtine. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in prepražimo gobe ter sesekljano čebulo. Ko povre voda, ki jo izpustijo gobe, solimo in popramo. Primešamo na četrtine narezane češnjeve paradižnike in pustimo, da se pregrejejo. Polento naložimo na krožnike ali v skodelice. Na vrh naložimo gobovo omako. Dodamo po 1 žličko omake pesto in potresemo z nadrobljenim kozjim sirom.

Nasvet: Če se polenta med čakanjem zgosti in postane trda, ji primešamo malo vrele vode ali mleka. Polenta je še boljša, če jo namesto v osoljenem kropu skuhamo v mesni ali zelenjavni juhi iz kocke. Če ne gledamo na kalorije, dodamo kuhani polenti za še boljši okus sladko smetano namesto mleka.