Nasveti

Testenine s svežimi zelišči

Jana
7. 4. 2010, 13.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Prepustimo se kuharski domišljiji in osvežimo kosilo s svežimi zelišči.

Za 3 osebe
Priprava: 20 minut
Kuhanje: 20 minut

Sestavine: 250 g testenin (na primer peresnikov ali rezancev) * sol * 2 stroka česna * 1 šop mlade čebule * po 1 šopek sveže bazilike, peteršilja, drobnjaka in timijana * 40 g sušenih paradižnikov * 2 žlici olivnega olja * 1 dl juhe iz kocke * 1 žlička limoninega soka * 1 biolimona.

Priprava: V osoljenem kropu skuhamo testenine in jih odcedimo, a ne preveč. Olupimo česen in ga na drobno sesekljamo. Mlado čebulo očistimo in narežemo na tanke obročke. Dišavne zeli oplaknemo, osušimo in na drobno zrežemo. V kozici segrejemo olje ter na šibkem ognju in med mešanjem prepražimo česen in mlado čebulo. Dodamo na pramene narezane posušene paradižnike. Premešamo, zalijemo z juho in kuhamo na močnem ognju, da omaka nekoliko povre in se zgosti. Dodamo kuhane testenine in sesekljane dišavne zeli. Premešamo. Solimo, popramo in okisamo z žličko limoninega soka. Nazadnje primešamo tanke pramene limonine lupinice. Ponudimo s svežo solato, zraven lahko postrežemo s sveže naribanim parmezanom.

Nasvet: Kadar naletimo v trgovini na biolimone, jih lahko vložimo v slanico, da imamo pikantno lupinico vedno pri roki. 6 limon umijemo in z ostrim nožem narežemo na četrtine, tako da se na spodnjem koncu še držijo skupaj. Zarezane limone napolnimo z grobo mleto morsko soljo. Damo jih v čist kozarec. Prelijemo jih s sokom 1 limone in s toliko vrele vode, da so popolnoma pokrite. Kozarec tesno zapremo. Limone naj stojijo 4 tedne, potem lahko lupinico uporabimo za začinjanje pikantnih jedi. V slanici vložene limone se obdržijo tri mesece, biti pa morajo ves čas prekrite s slano tekočino.