Nasveti

Rižev kruh za alergike

Renata Ucman
10. 4. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Čedalje več ljudi je preobčutljivih in alergičnih na hrano. Za bolnike s celiakijo in alergike na beljakovine žit je še posebno primeren svež rižev kruh. O njegovem pomenu, še zlasti pa o pravilni pripravi smo povprašali Natašo Fabčič, svetovalko za prehrano iz UKC Ljubljana.

arhiv
Čedalje več ljudi je preobčutljivih in alergičnih na hrano. Za bolnike s celiakijo in alergike na beljakovine žit je še posebno primeren svež rižev kruh. O njegovem pomenu, še zlasti pa o pravilni pripravi smo povprašali Natašo Fabčič, svetovalko za prehrano iz UKC Ljubljana. Riž je eno najmanj alergenih živil Pri bolnikih s celiakijo je edino zdravljenje dosmrtna brezglutenska dieta. »Mlevski izdelki iz koruze, ajde in riža so osnova za pripravo brezglutenske prehrane. Rižev kruh se priporoča pri vseh vrstah alergij, seveda če ne gre za alergijo na to surovino. Riž namreč spada v eno najmanj alergenih živil.« Kadar pri bolniku šele ugotavljajo alergije na posamezno živilo, je priporočljiva hipoalergijska dieta. »Takšna dieta vključuje živila, ki le redko povzročajo alergijo ali neprenašanje hrane, zato kot osnovno sestavino vključuje tudi riž. Pri ugotavljanju alergenega živila začnemo torej najprej uživati riž, nato pa postopoma izbiramo čedalje več živil, tako da vključujemo posamezna živila oziroma alergene, ki nam ne povzročajo težav,« pojasnjuje. Več v Jani, 6.4.2010