Nasveti

Spomladanska krompirjeva solata

Jana
21. 4. 2010, 09.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

S šunko ali trdo kuhanim jajcem je lahko samostojen obrok.

Za 4 osebe
Priprava: 30 minut
Kuhanje: 40 minut

Sestavine: 600 g novega krompirja * sol * 1 kg zelenih belušev * 80 g čemaža * 1 žlica zrnatega jušnega koncentrata * 4 žlice kisa * 2 žlici zrnate gorčice * poper * sladkor * 4 žlice sončničnega olja * 2 žlici bučnega olja * 3 žlice oluščenih bučnih semen.

Priprava: Krompirje skrtačimo pod tekočo vodo. Pristavimo jih s toliko vode, da so pokriti, in skuhamo, a pazimo, da ostanejo še čvrsti. Odlijemo vodo in pustimo, da se krompir malo ohladi. Belušem prirežemo stebla, spodnjo tretjino stebel tanko olupimo. Beluše narežemo na koščke. V osoljenem kropu jih kuhamo 5 minut oziroma toliko, da so kuhani, a še čvrsti. Odcedimo jih, vodo od kuhanja pa prestrežemo in prihranimo. Krompirje olupimo in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Potem jih narežemo na rezine. Čemaževe liste očistimo, peclje odrežemo in zavržemo. Liste oplaknemo, osušimo in narežemo, nekaj listov pa prihranimo za okrasitev jedi. Iz 125 ml vode od kuhanja belušev, jušnega koncentrata, kisa, gorčice, soli, popra in ščepca sladkorja zmešamo gladek preliv. Prelijemo ga čez narezani krompir. Pustimo, da stoji v pokriti skledi 30 minut. Krompirju dodamo beluše, zabelimo s sončničnim in z bučnim oljem ter premešamo. Potresemo s prepraženimi bučnimi semeni in okrasimo s čemaževimi listi.

Nasvet: Krompirjeva solata je lahko samostojen hladni obrok, če zraven ponudimo narezano šunko in trdo kuhana jajca.