Nasveti

Krhka pogača s čemažem

Jana
24. 4. 2010, 09.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Za model s premerom 30 cmPriprava: 45 minutPečenje: 35 minut Sestavine: za krhko testo: 200 g moke * 100 g masla * 50 g naribanega parmezana * sol; * za nadev: 3 rdeče čebule * 1 šopek (50 g) čemaža * 1 dl mleka * 250 g sirčka mascarpone * 3 jajca * sol * poper * nariban muškatov orešček * 150 g češnjevih paradižnikov * 2 žlici olja (za praženje) * moka za delovno površino * maslo za premaz modela.

Priprava: Iz moke, parmezana, ščepca soli, koščkov mrzlega masla in 50 ml mrzle vode na hitro zgnetemo testo. Zavijemo ga v prozorno folijo in damo za 30 minut na hladno, da počiva. Medtem olupimo čebulo in jo narežemo na tanke rezine. Čemaž očistimo, oplaknemo in osušimo. Najprej ga na grobo narežemo, nato pa ga skupaj z mlekom sesekljamo v mešalniku (ali v visoki posodi in s palčnim mešalnikom). Čemaževo mleko zmešamo s sirčkom in stepenimi jajci. Solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom. Češnjeve paradižnike umijemo in prerežemo na polovice. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. V ponvi segrejemo olje in pražimo čebulo od 2 do 3 minute. Solimo in popramo. Na pomokani delovni površini razvaljamo testo v krog, s katerim obložimo dno in stene modela za pite. Na testo porazdelimo čebulo. Prelijemo s čemaževo zmesjo, na vrh pa posadimo polovice paradižnikov s prerezano ploskvijo navzgor. Pogačo pečemo v vroči pečici na spodnji rešetki 30 do 35 minut.

Nasvet: Pogačo lahko spečemo in zamrznemo. Ko jo potrebujemo, jo odtalimo in pogrejemo v pečici, saj je topla okusnejša kot hladna. Čemaž lahko ali kupimo ali pa naberemo sami. Pri nabiranju se najprej prepričamo, da so zeleni listi zares čemaževi. Zmanemo list med prsti in poduhamo. Čemaž prepoznamo po značilnem česnovem vonju. Pazimo, da pomotoma ne naberemo listov šmarnice ali jesenskega podleska – oboji so strupeni.