Nasveti

Kako vzgojimo kalčke

Jana
30. 11. 1999, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ali ste vedeli, da ima pol kozarca kalčkov več vitamina C kot šest kozarcev pomarančnega soka?

Z zdravo prehrano veliko naredimo za zdravje. Ali ste vedeli, da ima pol kozarca kalčkov več vitamina C kot šest kozarcev pomarančnega soka? Ali da kalčki kapusnic vsebujejo desetkrat toliko kalcija kot krompir? Doma si lahko sami vzgojimo kalčke iz različnih vrst semen, od semen ajde, gorčice, lucerne, rdečega zelja, sladkega komarčka, rdeče pese do leče. Imajo zelo veliko hranljivo vrednost, obogatijo jedilnik in krepijo zdravje. Za njihovo pripravo potrebujemo kalilnik ali globok krožnik. Kristino Škrbec, strokovnjakinjo za vzgojo vrtnin iz Semenarne Ljubljana, smo povprašali, kako jih med vzgojo pravilno negujemo in uporabimo v jedeh.

Zakaj so tako dobrodošli na domačem jedilniku?
Kalčki so izjemno hranilni. Vsebujejo vse pomembne hranilne snovi, ki jih potrebujemo, količina sestavin pa je odvisna od vrste kalčkov. Kalčki so bogati z vitaminoma C in A, ki sta antioksidanta, in z vitamini iz skupine B. Pol kozarca večine vrst kalčkov vsebuje več vitamina C kot šest kozarcev pomarančnega soka. Težko sprejemljive oblike mineralov se med kaljenjem spremenijo v lažje sprejemljive. Kalčki kapusnic imajo, denimo, desetkrat več kalcija kot krompir. Kalčki vsebujejo tudi veliko beljakovin, eteričnih snovi, ki poskrbijo za značilne in prijetne vonjave posameznih vrst kalčkov ter grenkih snovi, ki jim dajo izrazit okus in pospešujejo prebavo. Vsebujejo tudi balastne snovi in nenasičene maščobne kisline.

Številne zdravilne učinkovine
Poleg tega kalčki vsebujejo posebne zdravilne snovi. Kalčki lucerne, detelje in brokolija vsebujejo kanavanin, ki povečuje odpornost proti nekaterim oblikam raka, ter estrogene, ki spodbujajo rast in gostoto kosti ter zavirajo osteoporozo. Kalčki brokolija vsebujejo sestavine, ki spodbujajo produkcijo različnih encimov v organizmu. Kalčki lucerne so vir saponinov, ki odstranjujejo škodljivi holesterol in nasičene maščobne kisline ter spodbujajo imunski sistem organizma. So prava hranilna bomba.

Preprosta in nezahtevna vzgoja
Kalčke doma lahko zelo preprosto pridelamo. Za to potrebujemo le seme, posebej namenjeno za kalčke, in kalilnik ali globok krožnik. Kalimo jih na kuhinjskem pultu ali dovolj svetlem mestu.
Vzgoja kalčkov je tako preprosta in nezahtevna, da si jih lahko pripravimo sproti, za vsak dan. Zdrave in sveže kalčke lahko vzgojimo sami iz različnih semen. So okusen dodatek za solate, namaze, dušene jedi, priloge, narastke, omlete. Kalčki krepijo zdravje, popestrijo jedilnik in izboljšajo okus jedi, ki so zato hranljivejše.

Redkev, leča, čebula, sončnica, rdeče zelje
Kako za pripravo kalčkov uporabimo kalilnik?
Uporaba kalilnika je primerna za lucerno, redkev, lečo, sladki komarček, sabljasti triplat, rdeče zelje, čebulo, sončnico, zeleni fižol mungo – pravzaprav za kalitev skoraj vsega semena, razen za krešo in morda gorčico, ki izločata sluz. Splaknjeno seme čez noč namočimo v kozarcu vode. Po navadi na vrečicah s semeni za kalčke piše, koliko časa je posamezno vrsto kalčkov treba namakati pred kaljenjem. Seme navadno zjutraj natresemo na pladnje kalilnika, večinoma so to trije pladnji. Koliko ga nasujemo, postane sčasoma stvar rutine in želje, na začetku pa bi svetovala, kar po občutku in pogumno! Pladnje nato zložimo drug na drugega in vse skupaj na spodnji pladenj, ki lovi vodo. Skozi pokrov ali zgornji pladenj nato seme zalijemo. To naredimo dvakrat do trikrat na dan, odvisno od tega, katero seme kalimo. Pred zalivanjem iz spodnjega pladnja vodo odlijemo. Priporočam, da s to vodo zalijete rože in je ne uživate! Vodo, ki steče skozi vse pladnje, pustimo v spodnjem pladnju do naslednjega zalivanja. Pladnji so narejeni tako, da imajo zareze, zato so kalčki enakomerno navlaženi v vseh pladnjih. Bistveno je, da je seme vedno dovolj vlažno, a ni v vodi, saj bi tako splesnelo. Z izpiranjem z vodo torej skrbimo za vlago, ki jo seme potrebuje za rast, hkrati pa tudi odplakujemo morebitne bakterije ali glive, ki bi se rade naselile na hranljivem kalečem semenu. Tako izperemo tudi ogljikov dioksid, ki se je nabral okoli kalečega semena. S tem kalčkom omogočamo dostop svežega zraka.
Kalilnik naj ima dobre razmere za kalitev
Kako semena pravilno kalimo v kalilniku?

Kalilnik na začetku postavimo v temen prostor na sobno temperaturo. To je pogosto malo težje, ker takega prostora nimamo. Po mojih izkušnjah seme kali, tudi če je na začetku na svetlobi, vendar za to morda potrebuje dalj časa. Po približno dveh dneh kalilnik iz teme postavimo na svetlo. Ne pozabimo na redno zalivanje in toploto! Kalčke uživamo v 4 do 12 dnevih, odvisno od vrste semena. Pred uživanjem jih umijemo pod vodo.
Kalimo tudi v glinenih skodelicah
Kaj pa, če nimamo kalilnika – ali si lahko kalčke vzgojimo tudi drugače?
Plitve skodelice uporabljamo za kaljenje semen, ki izločajo sluz: to sta kreša in gorčica. Gre za navadno glinaste plitve skodelice z mrežo, na katero razporedimo seme. Ko se navadimo, je vzgoja zelo preprosta in hitra.
Kupimo že pripravljena semena
Kakšna semena kupimo za pripravo kalčkov?

Priporočamo nakup posebnih semenskih vrečic s semeni prav za kalitev kalčkov za uživanje. V Sloveniji se tako seme dobi v večjih vrtnih centrih, specializiranih trgovinah za zdravo prehrano in morda tudi v kakšni večji živilski trgovini. Na vsaki vrečici piše, kaj vsebujejo kalčki neke vrste semena in kako jih pripravimo: koliko časa seme namakamo pred postopkom kaljenja, kako jih izplaknemo z vodo, kakšna je primerna kalilna temperatura oziroma sobna temperatura in v kolikšnem času seme skali.

Čas kaljenja
Semena katerih rastlin uporabljamo za pripravo kalčkov?

Ajda kali tri dni in je nevtralnega okusa. Brokoli kali od pet do sedem dni in ga priporočajo v terapijah proti raku. Seme gorčice kali od pet do sedem dni in je rahlo pekočega okusa, vsebuje veliko olj in beljakovin. Grah kali od tri do štiri dni, kalčki pa so bogati z beljakovinami. Kitajski drobnjak kali od 10 do 14 dni, kalčki imajo rahel okus po česnu. Leča kali od dva do štiri dni in ima sladek okus po orehih, kalčki pa vsebujejo veliko beljakovin, do 25 odstotkov. Lucerna (kalčki alfa alfa) kali od štiri do šest dni in ima okusne kalčke. Pšenica kali od dva do štiri dni, kalčki so sladkega okusa z veliko hranilnimi snovmi. Rdeča pesa kali od šest do osem dni, kalčki pa so rahlo vijoličaste barve in prijetnega okusa. Rdeče zelje kali od štiri do pet dni, kalčki so nekoliko pekoči, vsebujejo eterična olja. Sladki komarček kali od osem do deset dni, kalčki imajo vonj in okus po janežu. Soja kali od tri do štiri dni, njeni kalčki pa vsebujejo veliko beljakovin ter železo. Sončnica kali od tri do osem dni, kalčki imajo okus po lešnikih. Vrtna kreša kali od pet do sedem dni, kalčki so rahlo pekoči. Zeleni fižol mungo (t. i. sojini kalčki) kali od štiri do šest dni, kalčki so okusni in bogati z beljakovinami in s škrobom.

foto: arhiv Semenarne Ljubljana